Акценти
Начало / Общество / 53-годишен спаси кръста в община Левски

53-годишен спаси кръста в община Левски

Ритуалът за Йордановден в Левски започна с празнична Богоявленска литургия, отслужена от отец Всилий в храм „Свети Атанасий”в с.Козар Белене. Той освети   вода в храма и  хвърли  кръста от брега на р.Осъм днес.

Цветан  Марков от с.Козар Белене извади кръста от река Осъм при моста  до селото, където  се бяха събрали домакини и гости да почетат хубавия християнски празник.

Цветан, който е  на 53 години, скача за пети път в реката на  празника .Той е семеен с една дъщеря и е  щастлив ,че на него се усмихна късметът на големия християнски празник. Осем бяха смелчаците днес на възраст от 16 до 53 години, които скочиха за кръста.

Кметът на Община Левски Любка Александрова с благопожелания поздрави късметлията и всички участвали в ритуала.Цветан Марков освен парична награда от Община Левски връчена от зам.кмета инж.Кольо Домеников ,получи лично от кмета на общината и национален трибагреник.

Хубавата традиция в общината събира все повече хора на ритуалното хвърляне и вадене на кръста.Увеличават се и тези които се престрашават да скочат в студените води. С духова музика и почерпка ,чаша червено вино и благопожелания беше белязан още днешния Йордановден

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...