Акценти
Начало / Здравеопазване / 50% от населението в област Плевен е с изграден имунитет, падат забрани

50% от населението в област Плевен е с изграден имунитет, падат забрани

Област Плевен е с най-ниска заболеваемост от Ковид-19, сочат данните за последните 14 дни. Заболеваемостта е паднала до 28 на 100 000. Добрата новина съобщи кметът на Плевен Георг Спартански след среща на Областния оперативен щаб.

Той информира, че за последните 5 дни статистиката за новодиагностицирани болни е: 29.05.2021 – 0; 30.05. – 1; 1.05. – 6; 01.06. – 3; 02.06. – 3

На лечение в болници са настанени общо 28 човека и само един пациент е на интензивно лечение.

Област Плевен е и на челното 5-то място в България по брой на ваксинираните лица. Общо ваксинираните с една или две дози са близо 52 000. На първите места са София, Пловдив, Варна и Бургас.

Изводът на здравните власти е, че при над 50 000 ваксинирани лица и още 50 000 преболедували, то около 100 000 , т.е. 50% от населението имат вече изграден имунитет, подчерта Спартански и допълни, че изключително добрите ваксинационни показатели  са  предпоставка за по-бързо достигане на колективен имунитет в нашата област.

Той призова да се използва благоприятната ситуация и в следващите три месеца да продължи активно ваксинацията.

„Имаме голям избор на ваксини, безпроблемен и безплатен е достъпът до тях . Ще създадем и допълнителни улеснения за желаещите да се ваксинират, като открием и временен изнесен пункт  на площада в центъра на Плевен, където всеки ще може бързо и без излишни формалности да получи ваксина”, съобщи той.

Масовото ваксиниране е шанс да посрещнем спокойно есенно-зимните месеци и да потушим в зародиш евентуална четвърта вълна на заразата, акцентира още кметът и обяви, че така  ще отпаднат голяма част от ограничителните мерки, а други ще бъдат значително смекчени.

Първата стъпка в тази посока е отмяна на забраната за работа на кварталните клубове на пенсионерите и на хората с увреждания на територията на община Плевен. Забраната ще отпадне от 14 юни т.г.

Ще бъде вдигната и забраната за провеждане на пазара за стари автомобили и вещи – втора употреба, провеждан традиционно край стадион „Плевен“.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...