Акценти
Начало / Крими / 49,19 процента е разкриваемостта на криминалните престъпления в Община Червен бряг за 2014 г.

49,19 процента е разкриваемостта на криминалните престъпления в Община Червен бряг за 2014 г.

19092011799-Червен бряг

Разкриваемостта на криминалните престъпления в Община Червен бряг е 49,19 процента през 2014 г., става ясно от информация, представена на последната сесия на местния Общински съвет. Това е с 9,4 пункта повече от предходната година. Причината за значително по-високите резултати е, че има намаление със 77 броя на регистрираните криминални престъпления през миналата година, сравнено с 2013 г., което прави с 15,78 процента намаление. Като абсолютен брой разкритите престъпления са с 8 повече от предходната година.

Най-честото престъпление са кражбите. Улеснява ги наличието на много необитаеми домове в малките населени места –  по тази причина за престъпленията се съобщава късно, а това затруднява разкриването им; неефективната охрана на имотите;  масовата безработица; загубата на ценностна система. По-голяма е интензивността на престъпленията, където има компактно ромско население – там преобладават кражбите и скандалите на битова и родова основа.

В класацията по населени места най-висока е разкриваемостта на криминалните престъпления в селата Горник и Рупци – над 61 процента. Най-малка е в с. Лепица, където през цялата минала година са регистрирани само 6 престъпления, но нито едно не е разкрито и 1 е прекратено. В град Червен бряг разкриваемостта е 44,80 процента.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...