Начало / Последни новини / 45 години от смъртта на Гунди и Котков

45 години от смъртта на Гунди и Котков

На 30 юни 1971 г. загиват футболните легенди на България и на „Левски” – Георги Аспарухов – Гунди и Никола Котков. Двамата загиват в жестока автомобилна катастрофа на Витиня. Футболистите пътуват от София за Враца, където са поканени да участват в мач по случай 50-годишнината на местния „Ботев“. Около 11:30 часа в прохода Витиня автомобилът им се врязва в резервоара на товарен камион, избухва в пламъци и двама футболисти изгарят живи..

Тогава Гунди е едва 28-годишен, а  Котков е на 33.

Аспарухов започва пътя си на футболист в юношеския отбор на „Левски“, а през 1960 започва да играе за мъжете едва на 17 години. Със „сините“ Гунди печели три шампионски титли. Записва 247 участия в А група и бележи общо 150 гола. През 1965 година Гунди става футболист и спортист номер едно на страната. В същата година той заема осмо място в класацията за Златната топка. През 1999 година е обявен посмъртно за най-добър футболист на България за 20 век.
Никола Котков е юноша на „Локомотив“ – София и е една от емблемите на този тим. Той  играе от 1956 до 1966 година за „железничарите“. След това преминава в редиците на „Левски“. Става шампион на страната и с двата клуба. Котков има 26 мача и 12 гола за държавния ни тим.

Прочетете също:

Зам.- министър д-р Бойко Пенков: В Плевен добре си вършите работата

Представители на лечебните заведения и лекарското съсловие в Плевен и областта се срещнаха  днес със ...