Акценти
Начало / Общество / 40 са изпълнените до тук предложения по програмата „Да пазим Плевен чист и приветлив през цялата година“

40 са изпълнените до тук предложения по програмата „Да пазим Плевен чист и приветлив през цялата година“

Само за две години програмата „Гражданска инициатива“ – „Да пазим Плевен чист и приветлив през цялата година“ е получила 116 предложения за изпълнение. Това съобщи днес инициаторът на кампанията проф. Константин Мутафчиев в пресклуба на БТА. Тя се отнася за ремонти на общински терени в междублоковите пространства, а нейната цел наистина е Плевен да стане още по-приветлив, напомни проф. Мутафчиев. От тези 116 предложения 100 са били одобрени, а 40 даже вече са изпълнени напълно. 28 са в процес на реализация, а 32 са отложени за следващата година поради недостиг на средства.
Припомняме, че поради големия интерес към програмата Общинският съвет в Плевен гласува по-голяма бюджет за тази година, който бе в размер на 130 хил. лева. Оказа се, обаче, че и той не е достатъчен, за да се реализират всички предложения, които са внесли плевенчани. Именно затова за следващата година проф. Мутафчиев обясни, че ще поиска увеличаване на отпуснатите средства от Общината до сумата от 250 хил. лева, с които да се реализират вече одобрените предложения.
Той припомни още, че програмата „Да пазим Плевен чист и приветлив през цялата година“ стартира в средата на 2012 година, а условията за включва в нея са само няколко. Първото условие е, теренът, който ще се облагородява, да бъде общинска собственост – това може да са междублокови пространства, тротоари и т.н. Предложението трябва да отговаря и на допустимите по програмата условия, т.е. да не се иска инвестиционен проект за него и разрешително за строеж. Последните изисквания са предложителят да участва с поне 25% в сумата, необходима за ремонта, и тя да не надвишава 5000 лева общо. След внасянето на предложението до комисията, то бива разглеждано два пъти – веднъж по дупостимост и втори път по изпълнимост. След това то бива одобрено или отхвърлено, обясни още проф. Мутафчиев.

проф. Константин Мутафчиев

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...