Начало / Икономика / 30 години от създаването си отпразнува дружество „Тибор” – Плевен

30 години от създаването си отпразнува дружество „Тибор” – Плевен

Пред открития пазар за плодове и зеленчуци днес се състоя празникът по повод 30 години от създаването на дружество „Тибор”, което стопанисва общинските пазари в Плевен.

През лятото на 1989 г. тогавашната градска управа взема решение за създаването по Указ 56 на Общинска фирма „Тибор”, а 10 години по-късно е преобразувана в еднолично акционерно дружество, припомни Лидия Железарова, изпълнителен директор на „Тибор” ЕАД. Тя се спря на развитието на дружеството през изминалите 30 години, което е следвало динамиката на икономическото развитие на града.

Днес „Тибор” разполага с две големи покрити пазарища за промишлени и пакетирани стоки  и голям открит пазар за плодове и зеленчуци. Централният покрит пазар е построен в началото на 80-те години. През 2011 г., със съдействието на общинското ръководство, е реновирано едно от халетата на покрития пазар, което е било в много лошо състояние. Преди по-малко от месец изцяло е подменена покривната конструкция на пазара за плодове и зеленчуци, потрошена след бурята на 15 май 2018 г.

Лидия Железарова подчерта, че развитието на „Тибор” е резултат от доброто взаимодействие между  общинската управа и ръководството на пазара. „Има ли добрите намерения, има ли подкрепата от Общината, всичко може да се случи”, каза Железарова и доплълни, че ще продължават да следват основната си цел да създават все по-добри условия за наемателите и клиентите на пазара.

От името на Община Плевен поздрав по повод годишнината направи зам.-кметът Милен Яков, като подчерта, че през последните години дейността на дружеството се развива успешно.

Той официално откри обновения пазар за плодове и зеленчуци.

Празникът беше съпроводен с изпълнения на Северняшкия ансамбъл „Иван Вълев”. Беше организирано и забавно състезание за ядене на лютиви чушлета и за най-оригинална рецепта за туршия. За включилите се, наградата беше чаша с надпис „30 години „Тибор”.

Беше съобщена и любопитна информация, че на мястото на днешния пазар през 1838 г. се е провело първото търговско изложение. Няколко години след Съединението по политически причини изложението е преместено в Пловдив и дава началото на днешния Пловдивски панаир.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...