Акценти
Начало / Общество / 30 години от възстановяването на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите

30 години от възстановяването на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите

Една от най-старите неправителствени организации в България – Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите, днес чества 30 години от възстановяването си. През 1990 г., на 26 юни, Инициативен комитет на военноинвалиди и военнопострадали от цялата страна свикват и провеждат в София възстановителен конгрес  на  Съюз на пострадалите от войните  и фашизма в България, чието първоначално наименование е Съюз на дружествата „Инвалид” в България. Той е бил създаден на 29.03.1915 г.  в подкрепа на пострадалите във войните за национално обединение  и закрит с решение „А” № 430 на Политбюро на ЦК на БКП от 1 декември 1950 г. Организацията има уникална двойна национална представителност- от една страна по специфичния Закон за военноинвалидите и военнопострадалите и от друга по Закона за интеграция на хора с увреждания. В съюза членуват над 4200 военноинвалиди и военнопострадали, организирани в 94 регионални структури- дружества и секции „Военноинвалид” в 28-те области на страната. Организацията работи в обществена полза и в защита правата на български граждани пострадали при изпълнение на конституционните си задължения по чл.59 т.1 и техните семейства, интегрирането им в обществото и социалната им реализация, подкрепа на членовете при решаване на социално-икономическите им проблеми, утвърждаван на духовни ценности и традиции на българския народ с оглед съвременните принципи на гражданското общество.

Основните проблеми пред ръководството на организацията са незаинтересоваността от страна на държавата, високата безработица и ниските пенсии на членовете – от 150 до 200 лева, което ги нарежда на най-ниското социално стъпало в страната, намаляване на процентите инвалидност под 50 %, с което членовете  губят мизерните си пенсии  или отхвърляне на военната ивалидност от ТЕЛК комисиите, с което губят малкото си привилегии, разписани им в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.

В дружество „Военноинвалид” – Плевен членуват 85 военноинвалиди и военнопострадали от общините Плевен, Долни Дъбник, Долна Митрополия, Левски и Пордим.

„От години водим разговори за подписване на работно споразумение с Общински съвет-Плевен и с Община-Плевен за изграждане и поставяне на паметна плоча на загиналите в мирно време военнослужещи от Плевен и Плевенска област, като и по двата въпроса имаме обещания и от двете институции, но без резултат до момента”, сподели Илиян Христов, председател на Дружежество „Военноинвалид”.  Като друг основен приоритет пред ръководствата на местната организация той открои намирането на дарители за подпомагане работата на дружеството и на членовете в най-тежко социално и здравословно състояние. Той изказа благодарност към фондация „Чудесата на децата”  – Плевен, която нееднократно ги подкрепя и подмага през последните години, както и на доброволците на Плевен. Специални благодарности изказа на началника на гарнизон Плевен и на ВВВУ „Георги Бенковски” бригаден генерал Юлиян Радойски и пиара на училището Валя Минкова за подкрепата им към членовете на дружеството по време на пандемията.

„По повод годишнината искам да се обърна към всички военноинвалиди и да им благодаря за службата в името на родината, а на военнопострадалите да им благодаря за саможертвата и да им пожелая най-вече здраве и благоденствие на тях и на техните семейства”, каза Илиян Христов и се обърна за поздрав със 105 годишния девиз на съюза: Всичко за България.

Прочетете също:

Община Плевен проучва възможността да се ползва непитейна вода за захранване на Каскадата

Ръководството на местната администрация в Плевен възложи проучване на възможността за захранване на Водната каскада ...