Начало / Здравеопазване / 277 са родените през миналата година в УМБАЛ „Света Марина” – Плевен

277 са родените през миналата година в УМБАЛ „Света Марина” – Плевен

Момиченце е първото проплакало бебе за 2020 година в Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ „Света Марина“ . Майката е от с. Търнак, област Враца. Момиченцето носи името Каролина и е с тегло 3, 220 кг и ръст 50 см. По данни на болницата новородените за изминалата 2019 година са 277, от които момчетата са 140, а момичетата – 137, с общо три двойки близнаци. Клиниката по акушерство към УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен е с над деветгодишна история на развитие и традиции в предлагането на най-добрата здравна услуга, грижа и отношение към своите пациенти, осигурени от отлични специалисти с висок професионализъм в условията на модерна среда и най-съвременно оборудване. И през новата 2020 година Ръководството на АГ Клиниката ще продължава да провежда ежемесечни семинари за бъдещи майки с теоретични лекции и практични съвети, поднесени по достъпен и атрактивен начин от лекарите-специалисти, акушерките и медицинските сестри на УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен.

По повод Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден, от болницата припомнят, че  Световната здравна асамблея определи 2020 г. за Международна година на медицинската сестра и акушерката. Световната здравна асамблея реши това през май 2019-а по време на 72-та Световна здравна асамблея в Женева. Важен акцент през годината на сестрите и акушерките е и възможността светът да научи колкото е възможно повече за тяхната посветеност на болните и нуждаещите се, за трудностите и предизвикателствата на тяхната професията.

 „Медицинските сестри и акушерките са гръбнакът на всяка здравна система. Нашият призив е през 2020 г. всички страни да инвестират именно в тях и така да покажат своя ангажимент към здравето на всички“, казва генералният директор на Световната организация Тедрос Аданом Гебрейесус. „Ние трябва да гарантираме, че ще се справим с недостига при тези жизненоважни професии“, допълва още д-р Гебрейесус.

Да се инвестира в тези професии е огромен принос към постигането на универсална здравна помощ. Според Международния съвет на медицинските сестри това ще даде възможност на правителствата да покажат не с празни думи, а с ефективни и решителни действия колко много ценят представителите на двете професии.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...