Начало / Общество / 265 нови безработни на борсата за месец

265 нови безработни на борсата за месец

С 265 са се увеличили регистрираните безработни в Плевен за последния месец и общият им брой вече е 5 886, съобщават от Бюрото по труда. Равнището на безработица достигна 9.4 на сто.
През последния месец 23 трайно безработни лица на социални помощи са работили по програмата „От социални помощи към осигуряване на заетост”. Общият брой на безработните работили по различните програми за заетост е 110. За месеца обявените по програми места са 10.6 на сто от общо 142 заявени свободни места. Сравнително слабото търсене на работна ръка определя и продължаващо високата конкуренция на пазара на труда, където за едно свободно място се конкурират 22 безработни.

Продължава тенденцията броят на мъжете без работа – 3 111, да е по-голям от този на жените – 2 775. И в двете групи превес имат лицата в най-активната възраст – между 30 и 49 години. Най-голяма сред безработните е групата на тези със средно образование – 1 321 жени, и 1 569 мъже. Но значителен е делът на безработните без специалност – 44.8 на сто сред жените и 42.2 на сто сред мъжете. Това обяснява и сравнително високия процент на трайно безработните в двете групи – близо 32 на сто при жените и 30 на сто при мъжете.

Обявените работни места преобладаващо са за лица без квалификация. Търсят се продавачи, охранители, гладачи,  общи работници.. На следващо място по обхват през месеца е квалифицираният пазар – малко над 25 на сто от общите потребности. Обявените работни места са за шивачи, готвач и помощник готвач,  машинист пътно- строителни машини, водач селскостопански машини, монтьор топлофикационни съоръжения, огняр, продавач интернет търговия и др.

Свит и  с  най- ниски потребности е висококвалифицираният пазар  на работна сила със само 14 обявени работни места за висшисти. Търсят се счетоводители, експерт външна търговия, търговски представители, машинен инженер, метеоролог и др.

Прочетете също:

Има достатъчно средства за изплащането на пенсиите в пощенските станции

Главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Богдан Теофанидис категорично заявява, че има достатъчно средства за ...