Акценти
Начало / Любопитно / 26 януари – Международен ден на митниците и митническия служител

26 януари – Международен ден на митниците и митническия служител

На 26 януари се отбелязва Международният ден на митниците и митническия служител. През ноември 1952 г. влиза в сила Конвенцията по формирането на Съвета за митническо сътрудничество. На 26 януари 1953 година в Брюксел се провежда и първата сесия на Съвета за митническо сътрудничество, което през 1994 г. получава сегашното си име – Световната митническа организация (World Customs Organization).

30 години по-късно, през 1983 г., именно този ден е избран за ежегодното честване на Международния ден на Митническият служител (International Customs Day) или Световен ден на Митниците. Идеите на митническата общност получили популярност. Доста бързо от скромна организация, която обединявала ограничен брой европейски страни, Съвета за митническо сътрудничество се превърнал в авторитетна организация от международен мащаб. В момента Световната митническа организация обединява над 16о държави.

Световен ден на митниците се явява не само като повод за проява на солидарност към митническите служби по целия свят, но и да се привлече вниманието на обществото към значението на ролята на митниците в икономическото и социалното развитие на обществото.

Прочетете също:

Над 170 участници в първия онлайн фото конкурс „Нека бъде светлина“

При изключително голям интерес приключи първият Национален онлайн фото конкурс “Нека бъде светлина”, посветен на ...