Начало / Общество / 26 септември – Европейски ден на езиците

26 септември – Европейски ден на езиците

От 2001 г. 26 септември се отбелязва като Европейски ден на езиците, след като Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз взе решение за това. Целта на празника е да насърчи изучаването на чужди езици в Европа и да популяризира богатото езиково и културно разнообразие в Европа. Обръща се внимание и върху това изучаването на езици да е по-лесно и по-приятно, както и да се подкрепят политическите инициативи за популяризирането на езиците.

Статистиката сочи, че в Европа съществуват около 225 местни езика, което е около 3% от световните езици. Повечето европейски езици са от индоевропейски произход. От към края на 18-ти век, най-разпространеният език в Европа е бил руският, който заменил френския. Броейки само хората, чийто роден език е руският, около 150 милиона говорят руски ежедневно, следван от немския език – около 95 мил., турски – около  80 мил., английски и френски са с по около 65 милиона говорещи, италиански – 60 милиона, испански – 40 милиона и т.н. Българският език е говорим от около 7 милиона само в България. Що се отнася до изучаването на езиците, английският е на челно място по брой изучаващи го в Европа, следван от немския, френския, италианския, руския и испанския.

Според проучване на Европейския съюз  56% от европейците говорят поне още един език, освен майчиния, а 28% имат познания по два чужди езика. Сред гражданите на ЕС 38% посочват, че владеят английски език, френски или немски влодеят  14% от европейците, 7% руски, 5% испански и 3% италиански език. Типичният многоезичен европеец е студент или някой с мениджърски пост, или някой, роден в държава, където езикът на родителите му е различен от основния език в държавата.

С увеличаващия брой имигранти и бежанци, европейските градове стават все по-многоезични. Например, в Лондон се говорят около 300 различни езика.

Прочетете също:

От март билетчето за тролей в Плевен вече ще е 1.50  лв.

Билетът за пътуване в тролейбусния транспорт в Плевен се променя от 1.00 лв. на 1.50 ...