Акценти
Начало / Общество / 25 януари – Ден на българското радио и Световен ден на медиите

25 януари – Ден на българското радио и Световен ден на медиите

25 януари през 1935 г. цар Борис III подписва указ, с който радиоразпръскването в България става държавна собственост. В резултат на този указ се поставя началото на Българското национално радио. Денят е приет да се отбелязва като Ден на българското радио.

Началото на общественото радиоразпръскване в България е поставено няколко години по-рано, през 1929 г., когато група инженери, начело с техника Георги Вълков, построяват 60-ватов радиопредавател в Инженерната работилница в София. През последната седмица на месец ноември 1929 г. в ефир за първи път прозвучават думите „Ало, ало, тук е Радио София!“. Впоследствие радиото навлиза в масова употреба из цяла България, като става едно от основните средства за далекосъобщения.

Строежът на сградата, в която днес се помещава БНР започва през 1938 г. Основният строеж е завършен през 1941 г., след което германската фирма Telefunken оборудва новото радио с най-модерни за времето си технологиии.

Името Българско национално радио започва официално да се използва през 1993 г., след приемане на решение от страна на 36-то Народно събрание.

25 януари е определен и за Световен ден на средствата за масова информация, наричани също масмедии или само медии. Основните средства за масова информация са традиционните печатни издания – книги и периодични издания, печатни медии – вестници и списания, електронни медии -радио, телевизия, информационни агенции, интернет изданията. В групата на средствата за масово осведомяване може да бъде включена фотографията

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...