Начало / Общество / 23 милиона лева по проект за модернизиране на тролейбусния транспорт ще усвоява Община Плевен

23 милиона лева по проект за модернизиране на тролейбусния транспорт ще усвоява Община Плевен

Проектното предложение на Община Плевен за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект „Подкрепа за интегриран градски транспорт” по оперативна програма „Регионално развитие” е одобрено и Общината вече има подписан договор. Това съобщи днес на брифинг кметът проф. Димитър Стойков.

Проектът ще се изпълнява в рамките на 36 месеца и е на стойност 23 млн. 322 хил. лв. Партньор на Обищана по проекта е фирма „Тролейбусен транспорт” ЕООД.

„Стойността на този проект е по-висока от общата стойност на всички проекти по оперативни програми, по които в момента работи Община Плевен, а те са за малко над 18 млн. лв.”, подчерта кметът и го нарече жизненоважен за града.

Проектът предвижда разработване на план за управление на трафика и внедряване на автоматизирани системи за управление и контрол, обновяване на транспортната инфраструктура. В рамките на проекта ще бъде изградено ново тролейбусно депо в жк „Дружба”, ще бъде ремонтирана съществуващата контактна мрежа за тролеите и ще бъдат изградени четири нови линии с обща дължина близо 7 км. Тези нови линии ще осигурят с тролейбусен транспорт  района на жк „Мара Денчева” и жк „Кайлъка”, тролей ще стига до Втора клинична база, до улиците „Райски кът” и „Ильо войвода”.

Проектът предвижда също подобряване на достъпността на съществуващите вече спирки. „В Плевен около 50% от спирките на тролейбусите са със специални отбивки, за да не се затруднява останалото движение. Така че по проекта ще имаме възможност да облагородим и останалата част от спирките”, обясни проф. Стойков. Освен това се предвижда и създаване на шест нови спирки по тролейбусните трасета.

Община Плевен в момента разработва проект по Оперативна програма „Околна среда” за купуване на 60 нови тролейбуса. Първоначално купуването им е било планувано в рамките на проекта „Подкрепа за интегриран градски транспорт”, което изисквало участие на Община Плевен с близо 12 млн. лв. „Възможността да извадим тролеите от единия проект и да кандидатстваме с нов проект по друга оперативна програма ще ни позволи да намалим сумата, с която ще участваме под 1 млн.лв. Ако успеем да подготви проекта до месец август, имаме  шанс да получим необходимите средства още през този програмен прозорец”, обясни кметът.

Прочетете също:

Променят броя на потребителите на специализирана социална услуга в община Плевен

С решение на Общински съвет – Плевен, се променя броят на потребителите на специализираната социална ...