Акценти
Начало / Икономика / Само едно е одобреното в Плевен заявление по проекта за енергийно обновяване

Само едно е одобреното в Плевен заявление по проекта за енергийно обновяване

Три са подадените в Плевен заявления за интерес и подкрепа по проекта за енергийно обновяване на българските домове. Едно от заявленията е вече одобрено, останалите две са в процес на коригиране на документите, за да могат да се включат, това обяви на среща с журналисти днес Десислава Йорданова, директор на дирекция „Жилищна политика“ в Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Тя припомни и промените, които бяха приети – за вдигане от 50 на 75% на общия размер на безвъзмездната финансова помощ за собствениците на жилища в одобрените сгради. Другата промяна е утвърдена с постановление на Министерски съвет от преди около две седмици. С нея е предвиден и 100% грант за енергийно обновяване, но е задължително освен на общите, собствениците да отговарят и на още няколко условия – трябва да им е отказан кредит от Фонда за жилищно обновяване, на член от семейството да се падат доходи под 310 лв. /минималната работна заплата/, да имат само едно жилище. Ако собствениците са с намалена работоспособност или в семейството се отглежда дете с увреждания, доходът трябва да е до 400 лв. Самата оценка на тези заявления за получаване на 100% безвъзмездната финансова помощ ще се прави от оценителна комисия в рамките на регионалното министерство, която ще направи и съответните проверки. Необходимо е също така всички собственици на жилища да отговарят на тези критерии. Все още в страната не е подадено нито едно заявление за 100% грант.

Иначе след промяната на безвъзмездното финансиране от страна на държавата от 50 на 75% се отчита двойно по-голям брой подадени заявления за интерес и подкрепа към енергийното обновяване – към края на месец май те са 223 /в общо 30 града/, 125 от които са одобрени.

Друг нов момент в представянето на проекта са предвидените в рамките на три последователни дни срещи с домоуправители и управители на етажна собственост в сградата на Община Плевен. Те ще са на 6, 7 и 8 юни в заседателната зала на Община Плевен от 16.00 часа и към тях има вече заявен интерес. В периода от днес до 9 юни ще има и информационен кът, разположен на централния площад срещу сградата на Община Плевен.

За тези, които се интересуват в детайли от проекта, имат въпроси или пък подготвени документи, за които обаче не са сигурни дали са вярно попълнени, могат да потърсят помощ и в открития в Плевен офис на Проектния мениджър за Северозападен район и на Фонда за жилищно обновяване. Офисът е на ул. „Хаджи Димитър” 18. Проектните мениджъри работят с екип специалисти в различни сфери като разходите за услугите изцяло се поемат от проекта.

Другият начин да потърсите повече и достоверна информация е на интернет страницата на МРРБ – www.mrrb.government, секция „Обновяване на жилища”.

Краен срок за подаване на заявления за енергийно обновяване все още няма. Проектът обаче приключва в края на 2015 год., което означава че в тази година няма да има възможност да се подават заявления. Причината е, че е необходимо време за изпълнение на дейностите по енергийно обновяване.

В следващия планов период подобен проект също ще има като в него се очаква да бъдат включени и дейности по конструктивно укрепване и цялостен ремонт на сградите. Очакваме и ресурсът да е много по-голям от предвидените сега 50 млн. лв., допълни Десислава Йорданова. Тенденцията обаче, е процентът безвъзмездна финансова помощ от държавата да намалява, а не да се увеличава.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...