Начало / Крими / 20-годишен рецидивист от Луковит задигна две икони от храм

20-годишен рецидивист от Луковит задигна две икони от храм

За десет дни Районна прокуратура – Луковит приключи разследване и внесе в съда обвинителен акт по бързо производство срещу 20-годишен мъж, извършил кражба на две икони от църква в град Луковит. Обвинението срещу Ангел Л. е за това, че на 4.03.2016 г. около обяд в град Луковит от храм “Св. Вмч. Георги”, при условията на опасен рецидив, отнел икона на Св. Богородица с младенеца и икона на Исус Христос. Иконите са стойност 29 лева, съобщават от Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Ангел Л. е осъждан няколко пъти за посегателствата против собствеността. На 15.01.2016 г. бил освободен от Затвора след изтърпяване на наказание една година лишаване от свобода. Само месец и половина по-късно обвиняемият се разхождал из града, нямал пари и се чудел какво да направи, за да си вземе храна. Стигнал до църквата, влязъл да запали свещ и започнал да се оглежда. Видял по стените наредени много икони. Харесал си две по-малки – с образа на Исус Христос и втората – Богородица с младенеца, и решил да ги вземе. Свалил ги от стената и ги скрил под якето си. Иконите дал на познати, като за едната получил 2 лева.

След разкриване на кражбата иконите са върнати на църквата. Разследването е приключили в кратък срок и извършителят е предаден на съд.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Районен съд – Луковит.

Прочетете също:

Отдават под наем части от общински имоти в детски и учебни заведения в Плевен

Да се проведе публично оповестен конкурс и търг за отдаване под наем на части от ...