Начало / Спорт / 17 от съветниците – „за” превръщането на „Спартак” в общински футболен клуб

17 от съветниците – „за” превръщането на „Спартак” в общински футболен клуб

След повече от 40 минути разгорещени дебати, припомняне на миналото и обещания за бъдещето премина днес дискусията по точката за даване на предварително съгласие за учредяване на Общински футболен клуб „Спартак Плевен – Плевен” за участие в първенството на Северозападна „В” група през сезон 2013/2014 год. Точката беше внесена като допълнителна от кмета на Община Плевен проф. Димитър Стойков след постъпило до него предложение в 7 точки от фен клуба на „Спартак 1919”.

В предложението се отправят искания за осигуряване на бюджет от минимум 150 хил. лв. за участие на отбора във „В“ група, поемане на разходите за консумативи на стадион „Плевен“ от страна на Общината и включване в Управителния съвет на ОФК „Спартак“ на Даниел Митов, Стефан Доровски и Тони Вашков. Другите точки в предложението от феновете е да бъде разработена стратегия за развитие на спорта в Плевен чрез определяне на приоритетни спортове, които да получават допълнително финансиране от Община Плевен, както и да се осъществи проекта за многофункционален спортен комплекс над стадион „Плевен”. Целта му е осигуряването на отлични условия за провеждането на тренировъчен процес на състезатели от различни спортове, както и за масов спорт от страна на плевенчани.

Ще припомним, че бързането и внасянето на точката като извънредна се налага заради приближаването на 10 август – датата, до която футболният клуб трябва да се регистрира, за да може да участва. И тъй като „Спартак 1919” фалира, той ще ползва лиценза на футболен клуб „Сторгозия”.

От страна на съветниците се чуха много критики към предложението. Основната част от тях бяха, че в самото предложение никъде не са записани параметрите на средствата, с които общината ще финансира клуба, не е предложен и бюджет, както и идеи за бъдещото развитие на клуба. Стефан Ганев от БНД – Обединена десница заподозря във вземането на подобно решение нечисти интереси като припомни колко пъти с пари от местния бюджет и преди е подпомаган „Спартак 1919” и определи предложението като несериозно. От своя страна Найден Зеленогорски припомни, че предишният собственик Иван Динов е вложил между 800 хил. и 900 хил. лв. в клуба без да е поискал или получил нищо в замяна, но попита защо така внезапно си е тръгнал и провели ли са се срещи между него и общинското ръководство. Иван Илиев пък зададе въпрос от къде ще се вземат тези 150 хил. лв., които общината трябва да осигури за участието на „Спартак 1919” във „В” група и какво ще се случи, ако следващата година се класират и преминат в „Б” група, където необходимата издръжка вече скача на 700 хил. лв. Още повече, че бюджетът на общината е отдавна гласуван, годината е преполовена

Кметът проф. Стойков заяви в отговор, че срещи с Иван Динов са провеждани много пъти, а за проблемите на предишния собственик във връзка с достъпа му дори до стадиона са сезирани и прокуратурата, и полицията. Проф. Стойков пое ангажимент на следващата сесия в края на месец юли да предложи средства в размер на до 150 хил. лв. за издръжка на клуба, в които са включени дори охраната и поддръжката на стадиона, без обаче да уточнява от къде ще са тези средства. А за да има местната власт все пак и контрол над средствата, които ще отпусне, кметът каза, че ще предложи управлението на футболния клуб да се поеме от зам.-кмета по финансите Алексей Зелов.

В крайна сметка 17 от съветниците гласуваха „за” даване на предварително съгласие за учредяване на Общински футболен клуб „Спартак Плевен – Плевен”, 6 бяха „против”, а 10 се въздържаха да вземат категорично мнение по въпроса.

Прочетете също:

FBET.INFO ви представя най-добрите лицензирани онлайн казина в България

Fbet.info предлага множество възможности за тези от Вас, които искат да изпробват късмета си в ...