Акценти
Начало / Култура / Боян Папазов е тазгодишният носител на наградата от конкурса „Иван Радоев“

Боян Папазов е тазгодишният носител на наградата от конкурса „Иван Радоев“

Драматургът Боян Папазов спечели  Голямата награда – плакет и 2 000 лв., в тазгодишното издание на Националния конкурс за нова българска драматургия „Иван Радоев”. „Бясна, кривогледа и лакома” е пиесата, с която Боян Папазов впечатли журито и спечели отличието сред десетте номинирани.

С поощрителни награди бяха отличени две пиеси – детската куклена пиеса „Грозна приказка” на Георги Мерджанов и пиесата „Там горе” на Оля Стоянова.

Победителите в седмото издание на националния конкурс „Иван Радоев” бяха обявени късно снощи на церемония в Кмерната зала на Драматичния театър.

Те бяха поздравени от председателя на журито драматурга Панчо Панчев, който връчи грамоти на всички номинирани. Голямата награда беше връчена от кмета проф. Димитър Стойков, под чийто патронаж се провежда конкурса.

„Благодаря на колегите драматурзи, че са разбрали почитта, която изказвам с пиесата си към учителите в моя род”, лаконичен беше отличеният Боян Папазов. Той нарече Иван Радоев изящен ироник, което е мерило за много висока култура. В неподражаемния си стил Боян Папазов допълни: „Има една народност глупост, че в планината се раждат хора, а в полето – тикви. Много моля, някой да ми обясни как в равнината са се родили такива велики имена като Илия Бешков, Иван Радоев, Гена Димитрова”.

В церемонията по награждаването бяха включени откъси от десетте номинирани пиеси, изпълнени от артисти от Плевенския театър

Всички те ще бъдат публикувани в сборника „Десет”, който по традиция се издава след всеки конкурс.

В него, освен трите наградени пиеси, ще бъдат включени още „Положение профундо“ на Александър Урумов, „Скрабъл за пораснали“ на Димитринка Ненова, “Черешов сладкиш“ на Емилия Цанкова, „Много секси“ на Иван Странджев, „Скритото имане“ на Петър Ванчев, „Кметът“ на Румен Леонидов и „Народен представител“ на Стоил Рошкев

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...