Акценти
Начало / Политика / 162 секции с 1 426 членове са формирани в община Плевен

162 секции с 1 426 членове са формирани в община Плевен

Досега формираните избирателни секции в община Плевен са 162. След консултации са уточнени съставите на СИК в общината. Общо членовете на секционните комисии са 1 426, като от тях 486 са ръководен състав – председатели, зам.-председатели и секретари.

До 25 септември трябва да бъдат подадени поименно съставите на СИК, а до 30 септември Общинската избирателна комисия да извърши регистрацията им.

От Община Плевен е направено необходимото за осигуряване на достатъчен брой секции за хора с увреждания,  отбеляза председателят на ОИК – Плевен Ярослав Димитров. Очаква се за предстоящия вот да бъдат сформирани най-малко две подвижни секции. За да бъде осигурена подвижна урна, е нужно да има най-малко 10 подадени заявления.

Седмица преди провеждането на изборите  по график ще бъде проведено обучението на членовете на секционните комисии. „По време на обучението ще бъдат раздадат методическите указания, ще наблегнем на проблемни въпроси. Местните избори са най-сложният вид избори, тъй като в някои секции ще се правят три избора едновременно. Затова ще е нужна много голяма осторожност от страна на членовете на комисиите”, отбеляза Ярослав Димитров.Той допълни още, че е увеличено възнаграждението на участниците в секционна комисия. Членовете вече ще получават основно възнаграждение от 80 лв., зам.-председателите и секретарите – 90 лв., председателите – 100 лв. Предвидени са също не малък брой допълнителни плащания, което значително ще увеличи възнагражденията на хората от избирателните секции.

Общинската избирателна комисия в Плевен е съставена от  15. От тях седем са юристи. Това е сериозна експертност, подчерта председателят Ярослав Димитров.

Прочетете също:

До 28 февруари се удължава срокът за раздаване на продукти на нуждаещи се лица от Плевен

В изпълнение на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане на най-нуждаещи се лица, финансирана от ...