Начало / Избори / Местни избори 2019 / 16 оператори ще приемат протоколите на СИК от Плевен и общината

16 оператори ще приемат протоколите на СИК от Плевен и общината

Изчислителният пункт на „Информационно обслужване”, който е разположен в Община Плевен, е тестван и запечатан. В него ще работят 16 оператори, което ще позволи едновременната обработка на 16 избирателни секции, съобщи Ярослав Димитров, председател на Общинската избирателна комисия в Плевен. Той уточни, че операторите са повече, отколкото при предишни избори.

Надяваме се на сериозна оперативност в приемането и обработката на протоколите, подчерта Димитров и допълни, че от ЦИК са останали много доволни от подготовката на Плевен за предстоящите избори.

Общо 169 ще са секционните избирателни комисии в община Плевен, включително подвижните.

Книжата от изборния ден ще се приемат в Община Плевен. Преди това трима представители на съответната секционна комисия ще бъдат настанени в зала „Катя Попова” където ще получат номер, под който ще бъдат извиквани в Общината. Там ще се ходи с чувала с бюлетините, които след обработката на документите ще се предават за съхранение в Актовата зала на Общината. В същата вечер ще бъдат раздавани и възнагражденията на  членовете на секционните комисии, уточни Ярослав Димитров.

От Общинската избирателна комисия вече са провели две сериозни срещи, за да бъде гарантирана добрата организация на изборите в общината. В нощта след изборите ще бъде осигурен медицински екип и линейка пред сградата на Общината. Проведени са също разговори с ЧЕЗ за осигуряване на аварийно захранване при необходимост на зала „Катя Попова” и на изчислителния пункт на „Информационно обслужване”.

Бюлетините за изборния ден ще бъдат раздавани на 26 октомври по предварителен график. Общия брой на бюлетините за община Плевен са 292 хил. В момента те се съхраняват в Актовата зала на Общината под 24-часово наблюдение. След получаване на бюлетините в съответната избирателна секция тя ще бъде запечатана и поставена под охрана от полицията до началото на изборния ден. Той ще започне в 7 часа на 27 октомври и ще приключи в 20 часа. Ако след този час пред изборната секция има още хора, председателят на комисията събира личните им карти и те ще могат да гласуват, но не по-късно от 21 часа, припомни Ярослав Димитров.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...