Начало / Здравеопазване / 16 ноември – Световен ден за борба с Хроничната обструктивна белодробна болест

16 ноември – Световен ден за борба с Хроничната обструктивна белодробна болест

16 ноември е Световен ден за борба с Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ). В световен мащаб болестта заема челни  места между причините за смъртност. Прогнозите сочат, че до 2020 г. тази негативна тенденция ще се задълбочи, посочват от Министерството на здравеопазването.  Според различни оценки 4 – 6% от населението над 40-годишна възраст в Европа страда от ХОББ като честотата на заболяването нараства стръмно с възрастта.

Преобладаващо е схващането, че в много случаи болестта остава недиагностицирана. Специалистите смятат, че честотата на ХОББ у нас е значително над средната за Европа и обхваща над 10% от населението над 40-годишна възраст. Причината за това е масовото разпространение на тютюнопушенето в България.

Доказано е, че тютюнопушенето е основния рисков фактор на заболяването, включително и пасивно тютюнопушене. Други фактори са вътрешното замърсяване на въздуха от биогорива, използвани в домакинството и за отопление, както и промишления прах и химически агенти като пари и дим.

Симптоми на заболяването са наличието на хронична кашлица със или без отделяне на храчки, затруднено дишане при усилие или в покой, както и данни за наличие на рискови фактори. При всички случаи диагнозата трябва да бъде потвърдена и чрез функционално изследване на дишането – спирометрия, назначено от специалист. Необходимо е също да се направи и рентгенография на белите дробове, за да се изключат други белодробни болести със сходна симптоматика.

Прочетете също:

Дрогирана шофьорка засякоха в Славяново

На 28 септември 2020 година около 18.30 часа в град Славяново на улица „Георги Димитров“ ...