Акценти
Начало / Общество / 15 октомври – Ден на белия бастун

15 октомври – Ден на белия бастун

15 октомври е обявен за ден на белия бастун с резолюция на Конгреса на САЩ от 6 октомври 1964 г. През 1970 година президентът на Международната федерация на слепите обявява 15 октомври за международен ден на белия бастун. 10 години по-късно – февруари 1980, Президиумът на Световния съвет за благополучие на слепите (по-голямата и по-стара световна организация на слепите) по предложение на председателя на комитета по рехабилитация взима също решение да препоръча на своите членове да отбелязват 15 октомври като Международен ден на белия бастун.

В България този ден е отбелязан за първи път през 1980 г., когато Съюзът на слепите в България организират редица мероприятия през месеците септември и октомври.

Човек с бял бастун в ръка е приет за символ на слепотата  от Учредителното събрание на Световния съюз на слепите през октомври 1984.

През 1930 година французойката Жили Дербемон предлага бастуните, използвани от слепи хора, да бъдат оцветени в бял цвят, за да се забелязват по-добре и белия цвят да бъде знак, символ на зрителния дефект. През 1943 г. в Пенсилвания, работещият във военна болница психолог Ричард Хувър изобретява дългия бял бастун. Това изобретение било провокирано от тежката ситуация, в която са се намирали слепите му пациенти. Поради опасност от бомбардировки болницата била разположена в гора и в няколко сгради отдалечени една от друга. Това много затруднявало придвижването на слепците.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...