Начало / Здравеопазване / 15 ноември – Ден без тютюнопушене

15 ноември – Ден без тютюнопушене

През 1977 година Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. Тази година този ден се пада на 15 ноември.

Тютюнопушенето е най-голямата причина смърт в световен мащаб. По данни на Световната здравна организация пушенето убива над 7 млн. души всяка година. Тенденцията за повишаване на смъртността се очаква да се задържи, като от организацията очакват тя да достигне до 1 млрд. души годишно в края на века.

Димът от цигарите съдържа около 3400 съставни части. Не е изучено още влиянието на всичките върху човешкия организъм. Но и знанието за вредите върху здравето само на някои от тях, е достатъчно да се откажете от цигарите.

Ето няколко напълно основателни причини да спрете да пушите:

 1. Вашият бял дроб ще “отдъхне” от дим и катран. Ще дишате по -леко, ще се подобри дихателният обем на белия дроб. Ще се подобри самоочистването на белия дроб.
 1. Ще се подобри обонянието ви. Ще усещате по-добре ароматите на живота.
 1. Пулсът /сърдечната честота/ ще се забави с 10 до 20 %. Сърцето ви ще работи по-бавно, съответно по-икономично и по-ефективно. Няма да усещате прескачане, “хлопане”, сърцебиене и дискомфорт в сърдечната област.
 1. Ще се подобрят вкусовите ви усещания. Ще усещате по-пълно удоволствието от храненето. Дори кафето ще усетите по друг, по-приятен начин.
 1. Ще се подобри функционирането на храносмилателната ви система като цяло.
 1. Ще спите нормално, вероятно ще се наспивате по-бързо и сутрин главата няма да ви “тежи”.
 1. По-рядко ще страдате от главоболие, а е възможно и да забравите за него.
 1. Ще се подобри умствената ви дейност. Измислица е, че никотина стимулира мисловните процеси. Това се случва само в първете 5-10 минути след първата цигара. После изпадате в никотинова интоксикация и мисловната ви дейност се влошава от последващите за деня цигари. Хроничната никотинова интоксикация влошава интелектулния и творчески потенциал.
 1. Ще се повиши общият ви физически капацитет за движение и спорт.
 1. Ще се подобри половата ви функция и удоволствието от секса. Ще запазите репродуктивната си функция.
 1. Ще снижите в пъти вероятността от рак на белиядроб.
 1. Ще снижите в пъти вероятността от сърдечносъдови заболявания, хипертония, стенокардия, инфаркт, инсулт.
 1. Ще се подобри общото ви състояние и самочувствието ви.
 1. Ще спестите до 25 % от жизнената си енергия, която никотиновото отравяне отнема. Бихте могли да я пренасочите в по-приятна и полезна посока.

 

 

Прочетете също:

Вътрешният министър е провел работни срещи със служители от районни управления в областта

В рамките на работно посещение министърът на вътрешните работи Христо Терзийски посети районните полицейски управления ...