Начало / Общество / 15 години от терористичните атентати на 11 септември в САЩ

15 години от терористичните атентати на 11 септември в САЩ

На днешната дата се навършват 15 години от поредицата самоубийствени атентати, извършени на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон, САЩ. В ранното утро на този ден през 2001 г. 19 терористи отвличат 4 пътнически самолета. Похитителите умишлено разбиват два от тях в 2-те кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което за по-малко от 2 часа кулите се сриват до основи. Терористите разбиват третия самолет в Пентагона – седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон.

Жертвите на атентатите са 2 974 души: всичките 246 пътници на четирите самолета, 2 603 – в кулите в Ню Йорк и на земята, и 125 – в Пентагона. Други 24 души са обявени за липсващи. Всички жертви са цивилни лица освен 55-те военни, убити във Пентагона. Сред загиналите има представителите на повече от 90 държави. Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спасителни работници.

Националният институт по стандарти и технологии на САЩ установява, че по време на атаките, в комплекса на Световния търговски център се намират около 17 400 души. Голяма част от тях са евакуирани. Около 600 души са убити незабавно или са хванати в капан в Южната кула. В Северната кула загиват 1 366 души. Поне 200 човека скачат от горящите сгради и намират смъртта си. 411 служители на спасителните служби, които се отзовават на сигналите, загиват, докато се опитват да спасят хората и да ограничат пожарите.

Разчистването на площадката на Световния търговски център приключва през май 2002 г. Възстановяването на Световния търговски център се оказва сложно, тъй като възникват противоречия относно видът на новите сгради и тяхната конструкция.На 11 септември 2011 г. на мястото на кулите е открит Национален мемориал и музей на 11 септември. Пентагонът е възстановен в рамките на една година и до сградата е изграден мемориал през 2008 г.

Прочетете също:

Кинофестивалът „Филмирай“ идва в Плевен с едни от най-популярните български филми

От 16 до 19 август парка на Регионалния исторически музей в Плевен ще бъде лятно ...