Начало / Култура / 143 ГОДИНИ ОТ ТРЕТИЯ ЩУРМ ЗА ПЛЕВЕН

143 ГОДИНИ ОТ ТРЕТИЯ ЩУРМ ЗА ПЛЕВЕН

На 11 септември 2020 г. се навършват 143 години от кръвопролитния Трети щурм за освобождението на Плевен.

Той се провежда в деня на Св. Александър Невски – покровител на императора, с надежда за победа. Сраженията започват след интензивна четири дневна артилерийска подготовка, при крайно неблагоприятни атмосферни условия – проливен дъжд и гъста мъгла.

Бойните действия се водят на три участъка – Източен, Централен и Южен, при съотношение на силите – 84 хилядна руско-румънска  армия срещу 35 хилядна турска армия, заела отлични отбранителни позиции и добре въоръжена.

На изток, при с. Гривица, след три самостоятелни атаки, румънските войски, подкрепяни от 2 руски полка овладяват един от най-силните опорни пунктове на турската армия. В боевете румънците дават 3 хиляди жертви, а укреплението, напоено с кръвта им, оттогава носи името „Кървавия” редут.

На централния участък, при село Радишево, частите на четвърти корпус атакуват най-силното турско укрепление в района, отлично приспособено към местността – Омар бей табия. Въпреки волята за победа, настъплението завършва с неуспех. Убити и ранени са 4 500 руски войници и офицери.

Най-успешни, но и най-кръвопролитни са сраженията на Южния участък при Зелените възвишения, където 13 000 отряд, под командването на генерал Михаил Дмитриевич Скобелев, превзема ключовите турски позиции  редутите Кованлък и Исса ага. Застрашил сърцето на турската отбрана, само на крачка от победата, но не получил подкрепление, след 30 часов неравен бой, ген. Скобелев отстъпва по заповед на руското командване. Убити и ранени са 6500 войници и офицери. В народната памет бившето бойно поле остава с името – „Мъртва долина”.

В далечната 1882 година бащата на младия капитан Сергей Николаевич Матерн от Ревелски полк, загинал на Зелените възвишения и погребан в братска могила в днешния Скобелев парк, подарява на църквата „Свети Николай” в Плевен евангелие с молба всяка година на 11 септември да се отслужва панихида в памет на сина му и на всички загинали войни в ІІІ –я щурм. Комитетът „Цар Освободител Александър ІІ” продължава тази традиция и след десетилетия прекъсване, Община Плевен и Регионален военноисторически музей – Плевен организират и провеждат пред Костницата в Скобелев парк – музей тази церемония.

Регионален военноисторически музей – Плевен

По традиция на 11 септември пред Костницата в Скобелевия парк с официален ритуал и отслужване на панихида се отбелязва годишнината от тези героични събития. Тази година те няма да се състоят, поради невъзможността да се спазят изцяло мерките, свързани с удължената извънредна епидемична обстановка. Всеки, който желае, може да почете паметта на загиналите за освобождението на Плевен воини с поднасяне на венци и цветя пред Костницата в Скобелев парк музей през целия ден на 11 септември 2020 г. Кметът Георг Спартански ще поднесе цветя пред Костницата в 10 часа.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...