Начало / Последни новини / 14-годишната Надя Тончева спечели турнира „Млади таланти” в Плевен

14-годишната Надя Тончева спечели турнира „Млади таланти” в Плевен

Златен медал и купата от Международния шахматен турнир за жени „Млади таланти” спечели 14-годишната Надя Тончева, България. Младата състезателка, която е и най-малката участничка в турнира, днес получи отличията си на официалната церемония по награждаването в хотел „Ростов”, който беше домакин на международния шахматен форум от 22 до 28 март. Надя Тончева е и единствената от десетте участнички, която получи и майсторски сертификат.

„Надя е голямата ни гордост. Дълго я убеждавахме да участва, и ето, тя стана прецедент – най-малката участничка спечели турнира. Това само потвърждава колко оспорван, честен и в духа на феърплея се проведе той”, подчерта Васил Антонов, преди да връчи шампионската купа на Надя Тончева.

На второ място остана състезателката от Русия Дария Юрасова. През целия турнир Дария Юрасова води в класирането, но в последната партия отстъпи първото място. Тя стана носител и на Купата за най-добре представил се чуждестранен състезател.  Връчи я отново Васил Антонов. Той обяви в аванс, че Дария Юрасова ще получи покана за участие при облекчени условия в следващия международен турнир, на който хотел „Ростов” ще е домакин.

Бронзова медалистка от турнира е Белослава Кръстева.

Класиралите се на призовите места в турнира получиха медалите си от зам.-областния управител Татяна Божинова.

Ето и цялото класиране:

Надя Тончева, България – 6 точки, златен медал

Дария Юрасова, Русия – 6 точки, сребърен медал

Белослава  Кръстева – 5.5 точки, бронзов медал

Виктория Радева, България – 5 точки

Анжела Драгомиреску, Румъния – 5 точки

Светла Йорданова, България – 4.5 точки

Мая Величковски, Сърбия – 4.5 точки

Стефи Бедникова – 3 точки

Симонета Иванова, България – 3 точки

Ева Степанян, Русия – 2.5 точки

В края на турнира бяха връчени и няколко специални отличия. Сертификат за организатор на турнира получи Васил Антонов. „Вече 10 години в хотел „Ростов” се провеждат шахматни турнири, винаги на безупречно ниво”, изтъкна д-р Венета Петкова, главен съдия на турнира.

Сертификат за международен съдия получи Петьо Маринов, който беше зам.-съдия на турнира в Плевен.

За заслуги към българския шахмат и за развитието на девическия шахмат с плакет на Народното събрание беше отличен треньорът гросмайстор Владимир Димитров. Той е треньор на Надя Тончева и Белослава Кръстева.

Прочетете също:

Кинофестивалът „Филмирай“ идва в Плевен с едни от най-популярните български филми

От 16 до 19 август парка на Регионалния исторически музей в Плевен ще бъде лятно ...