Начало / Здравеопазване / 1/3 от заболяванията от рак могат да бъдат предотвратени

1/3 от заболяванията от рак могат да бъдат предотвратени

На 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака. Решението за това е в глава 10 на Парижката харта, приета на 4февруари 2000 г.

Според регистъра на раковите заболявания у нас има 262 000 пациенти с различни онкологични заболявания. 180 000 са случаите на рак причинени от тютюнопушенето. Като само през 2010 г. са били регистрирани 25 000 нови случая на рак, причинен от цигарите, а през тази година се очаква те да достигнат 29 000.

Според специалистите ракът е на второ място след сърдечносъдовите заболявания като причина за смърт. Статистиката показва, че всяка година изчезва един средно голям град около 15 000 души, заради смъртните случаи от онкологични заболявания. Затова специалистите отново апелират за редовна профилактика и правилен живот като най-сигурни начини за предотвратяване на заболяването и успешното му лечение.

Ракът ще продължава да бъде нарастващ здравно-социален проблем в България и света и в предстоящите десетилетия.Направените прогнози сочат, че броят на новите случаи ще нараства всяка година и от 10 млн. през 2000 г. те ще достигнат 15 млн. през 2020 г. Около 60% от тези случаи ще се появят в развиващите се страни.

1/3 от тях могат да бъдат предотвратени с ефективни подходи за контрол на тютюнопушенето и употребата на алкохол, рационалното хранене, имунизациите срещу вируса на хепатит В и папилома вируса.

Прочетете също:

Пациент от Плевен и неговият дерматолог станаха герои във филм, даряващ надежда на болните с псориазис

Дерматологът от Плевен д-р Калинка Недушева и нейният пациент Пламен Янчев станаха герои във филм, ...