Начало / Общество / 12-та Авиационна база отбеляза тържествено 110 години Български военновъздушни сили

12-та Авиационна база отбеляза тържествено 110 години Български военновъздушни сили

С тържествен строй и с връчване на отличия в 12-та авиационна база – Долна Митрополия отбелязаха 110-та годишнина от създаването на българската бойна авиация. На полосата на Летище Долна Митрополия, дало криле на хиляди български пилоти и авиационни специалисти в продължение на 80 години, бе построен целият личен състав на авиобазата.

Приносът на първопроходниците в българската бойна авиация припомни командирът на 12-та Авиационна база – полковник Петър Банков. Той поздрави личния състав за положените усилия и реализираните задачи, постигнати благодарение на обединените усилия на всички. „Защото зад всеки постигнат успех в авиацията основният фактор е екипната работа на всички пилоти, техници, инженери и специалисти”, подчерта полк. Банков.

Със заповед на Командира на 12-та авиационна база бяха наградени военнослужещи и цивилни служители за проявена активност и усърдие при изпълнение на функционалните задължения, и доказани професионални качества по организирането, осигуряването и провеждането на летателна и учебна дейност.

Мероприятията завършиха с отдаване на военни почести. С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя пред паметника на загиналите военнослужещи при изпълнение на служебния си дълг, личният състав на авиобазата почете паметта на своите колеги.

На 16 октомври 1912 г. пилотът Радул Милков и наблюдателят Продан Таракчиев превръщат самолета в бойна машина, като извършват първата в света бомбардировка от въздуха над вражески обекти. Това става по време на Балканската война, когато български войски са обсадили Одринската крепост, смятана от цяла Европа за непревземаема. Към 9.30 часа подпоручиците Милков и Таракчиев излитат със самолет “Албатрос” и се насочват към Одрин. За първи път във военната история са хвърлени от самолет ръчни гранати над гара Караагач. Датата 16 октомври е приета за Празник на авиацията и българските Военновъздушни сили.

Прочетете също:

Високи отличия за деца от арт школа „Колорит“ от национален конкурс в Свищов

Деца от арт школа „Колорит“ спечелиха  най-високите отличия на 19-я Национален конкурс – изложба за ...