Начало / Общество / 115 години от Илинденско-Преображенското въстание

115 години от Илинденско-Преображенското въстание

Днес се навършват 115 години от Илинденско-Преображенското въстание. То избухва на 2 август 1903 г. (20 юли по стар стил) и е организирано от Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Въстанието носи имената на двата църковни празника, на които избухват двата основни бунта. В Битолския вилает и Солунския вилает то избухва на 20 юли (2 август нов стил) – Илинден, а в Одринския вилает – на 6 август (19 август нов стил), Преображение Господне.

Въстанието е връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийските българи. Масово въстава Битолски революционен окръг, в град Крушево въстаниците обявяват Крушевска република и канят гърци и власи на обща борба против Османската империя. Това дава тласък на революционното движение и в Одринска Тракия. Турското правителство хвърля огромни сили за потушаването на въстанието в Македония и Одринска Тракия като изпраща 350 хилядна войска и 26-те хиляди въстаници постепенно изчерпват силите си. Водят се общо близо 290 сражения, в които загиват 994 въстаници. 201 села са опожарени, 4 694 мъже, жени и деца от мирното население са избити, изклани и живи изгорени.

По данни на ВМОРО, заради потушаването на въстанието 30 000 души от засегнатите региони на Османската империя бягат в България. Част от тях са заселени в днешна Бургаска област.

Прочетете също:

Освободиха от наем ползвателите на обекти в РУМ „Мизия” за времето на извънредното положение

Общински съвет – Плевен допълни решението си, прието на заседанието през м. април в подкрепа ...