Акценти
Начало / Образование / 110 първокурсници от Великобритания посрещнаха с „добре дошли“ в Медицинския

110 първокурсници от Великобритания посрещнаха с „добре дошли“ в Медицинския

С традиционно парти за добре дошли снощи бяха посрещнати новозаписаните студенти от Великобритания в Медицински университет – Плевен. То се организира съвместно от представителите във Великобритания на Медицинския университет и академичното ръководство на висшето училище.

Първокурсниците и техните родители бяха поздравени от ректора на университета проф. Славчо Томов. Той отбеляза, че тази година посрещат рекорден брой нови студенти от Великобритания  – 110 първокурсници в специалност „Медицина”.  Общият брой на новоприетите чуждестранни студенти е над 250. „Сред тях не малко са студентите от Индия – 48, от Германия – 19, Испания – 12. За първи път ще стъпят на територията на Плевен студенти от Естония, Австралия, Бангладеш, Египет, Камерун”, отбеляза ректорът и допълни, че е „доста интересно и предизвикателно културното разнообразие, което те ще внесат в облика на университета и града”.

IMG_7300проф. славчо томов

Проф. Томов пожела на новоприетите студенти  и на техните родители да са спокойни, че ще се чувстват добре в университета и в нашия град. „Отдавна обмисляме и вече настъпи моментът за по-различна крачка към грижата за нашите студенти – да създадем Асоциация на родителите на студентите на МУ Плевен. Защото родителите не само спонсорират своите деца, но те са хората, които много активно и с огромен интерес следят как те се развиват далеч от  родината. За нас е изключително важно да се чувстват сигурни, спокойни и да бъдат убедени, че техните деца са избрали най-правилното място за своето висше образование”, изтъкна ректорът.

Поздравителен адрес към студентите от Великобритания и техните родители беше прочетен от името на кмета на Плевен – Георг Спартански.

След което се състоя официална церемония на подновяване на договора на университета с партньорите от Обединеното Кралство като знак и висока оценка за успешните взаимоотношения между двете страни

Вечерта продължи със специалния поздрав на Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”.

През следващите две седмици чуждестранните студенти, придружавани от служители и студенти на висшето училище, ще се включат в Програма на адаптация. Предвидени са срещи-разговори с представители на агенции за недвижими имоти, на банкови и застрахователни институции, на служба „Миграция“, информационни турове в Университета и библиотеката, както и посещения на важни културно-исторически обекти в град Плевен – Регионален Исторически музей, Панорама „Плевенска Епопея 1877 г.“ и Галерия „Светлин Русев“.

Тържественото откриване на академичната година за чуждестранните студенти ще се проведе на 15 февруари 2016 г. в зала „Магнум“.

IMG_7306чуждестранни студенти

IMG_7304чуждестранни студенти му

Прочетете също:

Засилен интерес към кампанията „Нуждаем се от здравни грижи и утре“ в Плевен

Студенти и ученици от Плевен се включиха в кампанията „Нуждаем се от здравни грижи и ...