Начало / Образование / 11 закрити паралелки и седем училища без прием след 7 клас в област Плевен

11 закрити паралелки и седем училища без прием след 7 клас в област Плевен

Общо 11 паралелки с прием след 7 клас са били закрити в област Плевен за предстоящата учебна година. Това съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Плевен Албена Тотева. Само една от паралелките е закрита след трети етап от класирането и тя е в СОУ „Иван Вазов“. Паралелката е била с хуманитарен профил, като по първоначален план-прием са били заявени две такива паралелки, но заради недостатъчния брой на записалите се деца, се наложило преструктуриране им в една, но с повече ученици.
Три са закритите специалности в областта, които не са събрали достатъчно желаещи да ги изучават. Те са в ДФСГ „Интелект”, ПГ по транспорт „Цветан Лазаров” и в ПГ по електротехника и химични технологии „Проф. Асен Златаров”. „Митническа и данъчна администрация” с немски език е закритата специалност в ДФСГ „Интелект“. Специалността „Автотранспортна техника” няма да има в ПГ по транспорт „Цветан Лазаров”, като там приемът е преструктуриран в една маломерна паралелка. Специалността „Технология на хомеопатични и фитопродукти“ е закрита в ПГ по електротехника и химични технологии „Проф. Асен Златаров”. Приемът там е реализиран в две паралелки с три специалности.
Общият брой на училищата, които са получили разрешение от министъра на образованието и науката да сформират маломерни паралелки, е 5 на брой. Това са СОУ „Стоян Заимов” – Плевен, ДФСГ „Интелект“ – Плевен, СОУ „Иван Вазов” – Плевен, ПГ по електротехника и химични технологии „Проф. Асен Златаров” и ПГМЕТ „Девети май” – Червен бряг. В Търговска гимназия „Васил Априлов” – Червен бряг е разрешено сформирането на комбинирана паралелка.
След 7 клас не е реализиран никакъв прием в общо седем училища в областта. Това са СОУ „П. К. Яворов“- Плевен, ПГ по строителство, архитектура и геодезия „Никола Фичев” – Плевен, ПГ по лозарство и винарство „Александър Стамболийски“ – Плевен, ПГ по ядрена енергетика „Мария Кюри” – Белене, ПГ по селско стопанство „Никола Йонков Вапцаров” – Левски, ПГ по земеделие „Стефан Цанов” – Кнежа и ПГ по облекло и текстил – Плевен.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...