Начало / Здравеопазване / 1 891 болнични легла в област Плевен са заложени в Проекта на Национална здравна стратегия, който обсъждат днес

1 891 болнични легла в област Плевен са заложени в Проекта на Национална здравна стратегия, който обсъждат днес

Общественият съвет към Министерство на здравеопазването провежда днес заседание, на което ще бъде обсъден Проект на Национална здравна стратегия.  В съвета участват представители на пациентски и неправителствени организации, БЛС, БЗС, БФС, НОИ,НЗОК, Сдружение на специалистите по здравни грижи, Сдружение на областните болници, Сдружение на общинските болници, Сдружение на частните болници, университетски преподаватели, представители на Министерство на финансите и Министерство на труда и социалната политика, съобщават на сайта на здравното министерство.

Според Проекта на Национална здравна стратегия област Плевен включва здравните райони Географски граници на здравните райони на 11-те общиниБелене, Гулянци, Долна Митрополия, Долни Дъбник, Искър, Кнежа, Левски, Никопол, Плевен, Пордим и Червен бряг.

На територията на областта броят на изпълнителите на извънболнична медицинска помощ е 622, от които 418 за  първична извънболнична помощ, и 204 – за специализирана. За нормално осъществяване на лечебната дейност на територията на област Плевен е необходим минимален брой от 443 лекари в извънболничната помощ, от които 221 общопрактикуващи лекари, е посочено в Прокта на Националната здравна карта. Минимално необходимият брой на лекарите по дентална медицина в извънболничната помощ е 245.

Болничната помощ се осъществява в 12 лечебни заведения, от които 2 за специализирана болнична помощ, 10 – многопрофилни болници за активно лечение и една болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация. На територията на областта работят и 4 хосписа. Извън тази бройка е Университетската болница в Плевен.

Заложеният максимален брой на болничните легла в областта е 1 891.

В Националната здравна карта е посочено още, че на територията на област Плевен работи един Център за спешна медицинска помощ, един Регионален център за трансфузионна хематология и един Дом за медико-социални грижи, в който се осъществява медицинско наблюдение и специфични грижи за деца.

Ще настъпят ли промени в тези цифри ще стане ясно след обсъждането днес.

Прочетете също:

От днес излиза от употреба хартиената рецептурна книжка

От днес, 1 юли 2021 г., стартира електронната рецептурна книжка /ЕРК/ и излиза от употреба ...