Акценти
Начало / Общество / 1 февруари – Ден на почит към жертвите на комунистическия режим

1 февруари – Ден на почит към жертвите на комунистическия режим

На 1 февруари в страната се отбелязва Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Датата е определена след решение на Министерски съвет от 2011 г. Предложението е на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).

 „Демократична България-Обединение” ще отбележи  днес в Плевен Деня на признателност и почит  към жертвите на комунистическия режим.

В 11 часа  пред паметника в Гаровата градинка на площад „Иван Миндиликов“ ще бъде отслужена панихида за загиналите и репресираните и ще бъдат положени цветя .

Тази година се навършват 76 години от първите присъди на т. нар. Народен съд. В нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 г. е изпълнена смъртната присъда, издадена от Първи състав на Народния съд срещу регентите Принц Кирил Преславски Сакскобургготски, Богдан Филов – министър-председател и ген. Никола Михов., както и срещу 67 депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.

Прочетете също:

Община Плевен проучва възможността да се ползва непитейна вода за захранване на Каскадата

Ръководството на местната администрация в Плевен възложи проучване на възможността за захранване на Водната каскада ...