Акценти
Начало / Икономика / „Таен пътник” ще помага за ограничаване на нелоялните превозвачи

„Таен пътник” ще помага за ограничаване на нелоялните превозвачи

Автобусните превозвачи имат вече желаещ да им помогне в ограничаването на нелоялната конкуренция, той ще пътува като „таен” пътник. Това стана ясно днес на среща между превозвачите и представители на Пътна полиция, Икономическа полиция, ДАИ и Териториалното поделение на НАП, на която бяха поканени и журналисти.

Председателят на Браншовото сдружение на автобусните превозвачи в област Плевен Палушка Георгиева отново настоя за извършването на комплексни проверки за ограничаване на нерегламентираните превозвачи, които по думите на дошлите на срещата буквално свалят пътниците от автобусите и им предлагат транспортиране на по-ниски цени. „Знаем кои са, имаме и списък с номерата на автомобилите, но при проверка пътниците казват, че шофьорите са техни приятели или близки, които просто като услуга ги карат”, разказаха превозвачите.

Шефът на ДАИ Плевен Цветелин Цветанов съобщи, че от началото на годината два такива автомобила, с които е извършван нерегламентиран превоз, са спрени от движение и са закарани на наказателен паркинг. За миналата година спрените са общо осем. За да са ефикасни проверките обаче, те най-често са комплексни – извършват се от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност”, сектор „Пътна полиция” и служители на Държавната автомобилна инспекция. „И сега се правят такива, но имаме ограничен ресурс, не можем непрекъснато да стоим на Автогарата и да следим за нерегламентирани превозвачи”, добави Цветанов. Към тези му думи се присъединиха както от Икономическа полиция, така и представителят на КАТ. От него журналистите научиха, че с автобусните превозвачи има уговорена специална форма на противодействие, но каква точно – подробностите се оказа, че не бива да се разгласяват.

Друг начин за „хващане” в момента на престъплението е използването на т.нар. „тайни пътници”. Това са хора, които да ползват услугите на нерегламентираните превозвачи и с тяхна помощ после да стане разобличаването. На потвърждението на институциите, че са готови да се приложи и такъв начин на действие, автобусните превозвачи отговориха, че може още на момента да подадат името на доброволеца. Остава да се договорят подробностите около акцията, която наистина има основание да е тайна.

Новината за стартиращо до месец видеонаблюдение в района на Автогарата поднесе представителят на Центъра за градска мобилност Плевен. Избрана е фирмата-доставчик, предстои монтиране на камерите и свързването им. Устройствата ще са с висока разделителна способност и ще могат да снимат както номерата на колите, така и лицата на шофьорите, нерегламентирани превозвачи. На въпрос дали тези снимки ще се допускат като доказателство при евентуално стигане до съдебна зала обаче, отговорът очаквано беше „не”. Другото, което ще ограничи нелегалните превози поне от достъп до секторите на Автогарата, е връщането на пропускателен режим на бариерите на входа и изхода.

Какви са на практика резултатите от планираните и обещани мерки ще се разбере след месец. За тогава присъстващите на срещата се разбраха отново да се съберат и да обобщят данните.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...