Акценти
Начало / Политика / „Движение България на гражданите” – Плевен подкрепя искането за спиране на процедурата за избор на главен прокурор

„Движение България на гражданите” – Плевен подкрепя искането за спиране на процедурата за избор на главен прокурор

„Движение България на гражданите” – Плевен подкрепя искането на „Сдружение България на гражданите“ Висшият съдебен съвет (ВСС) да прекрати процедурата за избор на главен прокурор, съобщиха за медиите от плевенския офис на „Движение България на гражданите”.

„Ние смятаме, че Сдружението има право да настоява за спиране на процедурите по избор на административни ръководители и ключови длъжностни в съдебната система, тъй като въпреки приетото решение на ВСС към него така и не беше конституиран Обществен съвет. А това не гарантира гражданското участие в избора на толкова ключов пост като този на главния прокурор”, се казва в съобщението, подписано от Стефан Милев, областен координатор на „Движение България на гражданите” и  инж. Христо Таслаков, общински председател   на „Движение България на гражданите”.

В оповестеното в неделя писмо до Висшия съдебен съвет Сдружение “България на гражданите“ настоява за спиране на всички процедури по избор на административни ръководители и ключови длъжностни в съдебната система, включително за спиране на процедурата за избор на главен прокурор.

Причината е в отсъствието на конституиран и работещ Обществен съвет към ВСС, чието създаване бе обявено първоначално в мерките на министъра на правосъдието, а впоследствие прието като решение на ВСС.

Изборът на ключови фигури в съдебната система като тази за директор на Националната следствена служба или за избор на изпълняващ длъжността Главен прокурор без утвърден и работещ механизъм за гражданско участие, представлява недвусмислен знак, че новият ВСС продължава линията на стария на имитиране на съвместна работа с гражданските организации.

Сдружение „България на гражданите“ изрично настоява ВСС да спре започнатите процедури и да не предприема действия по откриване на нови процедури за избор преди надлежното сформиране на Обществен съвет при Комисията по комуникации към ВСС и установяване на компетентността, формата, съдържанието и средствата на съвместна дейност в областта на гражданското участие и контрол върху дейността на институциите, се казва в писмото, изпратено до ВСС и до Комисията по публична комуникация на ВСС.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...