Акценти
Начало / Икономика / Широка дискусия с международни експерти по ядрена енергия подготвя Община Белене

Широка дискусия с международни експерти по ядрена енергия подготвя Община Белене

Във връзка с предстоящия национален референдум за развитието на ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена централа ръководството на Община Белене започва подготовката на широка дискусия за развитието и безопасността на ядрената енергетика. Това съобщи днес в Плевен кметът на Община Белене Петър Дулев. Идеята е да организираме открит дискусионен форум, в който да поканим за участие   експерти по ядрена енергия от Международната агенция по атомна енергия, а също представители на БАН, БУЛАТОМ, синдикати, строителни организации, обясни Дулев.

Целта на инициативата на Община Белене е, преди провеждането на референдума, българските граждани да получат независима, политически неагажирана информация, свързана с бъдещето на атомната енергетика, сигурността и безопасността на ядрените централи.

Според депутата от „Коалиция за България” Румен Петков, който подкрепя напълно провеждането на такъв форум, той може да се проведе в първата половина на месец януари в София.

Петков се ангажира още през следващата седмица да потърси среща с ръководителя на българския филиал на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев, за да го запознае с идеята за провеждане на форума, но и да набележат следващи действия. Ще предложа на г-н Цочев да покани генералния директор на МААЕ или някои от заместник- генералните директори на международната агенция да се включат в дискусията, обясни народният представител.

На нас ни е нужна независима експертиза, която ще ни каже какви резултати за населението и за икономиката може да има развитието на ядрената енергетика и най-важното – какви са перспективите в ценообразуването, подчерта Румен Петков.

За да може да се проведе наистина широка и задълбочена дискусия за бъдещето на ядрената енергетика в България, инициаторите предлагат подобни срещи с експерти да се проведат и в други райони на страната. Само така ще сме полезни на хората в подготовката им да участват в предстоящия референдум, каза Петков и предложи такива срещи да се проведат в Плевен, Русе, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...