Акценти
Начало / Крими / Шефът на плевенската полиция: Двата опита за палеж на жилището ми са с един и същ почерк

Шефът на плевенската полиция: Двата опита за палеж на жилището ми са с един и същ почерк

Йордан Каменов

Двата опита за палеж на жилището на Йордан Каменов, директор на плевенската полиция, са дело на едни и същи хора, информира на пресконференция той. Вече са изготвени психопортрети на поръчителя, извършителя и помагача. След второто престъпление първоначалните 6 версии, по които се е работело, са сведени до две. Лични мотиви са изключени, престъплението е насочено към директора на полицията в качеството му на длъжностно лице, поясни той. И добави, че вероятно става въпрос за засегнати икономически интереси на лица от активния и криминален контингент на територията на Областната дирекция – предимно по отношение на ДДС-измами, трафик на хора, проституция, незаконна търговия с акцизни стоки, най-вече цигари, както и противодействие на кражбите.

Каменов изтъкна, че по показатели, зададени от МВР, Областната дирекция се нарежда между 3-то и 5-то място в страната за първото тримесечие на годината. Постиженията на служителите със сигурност са засегнали интереси на активния престъпен контингент в региона, посочи Каменов. В подкрепа на думите си той посочи, че по информация на плевенската дирекция е заловена престъпна група, реализирала кражби на автомобили в Северозападна България и столицата. Заловени са и лица в Холандия, които източвали банкомати със скимиращи устройства. Други знакови личности от криминалния контингент са в плевенския арест.

По думите на Каменов поръчителят на престъплението може да е в чужбина, от където ръководи престъпната си дейност. Престъплението е изключително нагло и цинично, защото се посяга на държавността, коментира още Каменов. Вторият опит за палеж на вратата на жилището му, което се намира в бл. 117 в жк „Дружба”, е направен между 1 и 3 часа на 12-ти срещу 13-ти април. Използвана е същата бързозапалителна течност, като при предходния опит на 1 март. Този път тя не е лисната през шпионката, а е натъпкан памук в ключалката на вратата. За щастие в жилището не е имало никого.

Извършителите явно са информирани, че в петък, събота и неделя отсъствам, каза Каменов. На този етап той няма намерение да наема лична охрана от частна охранителна фирма. Към момента по престъплението има само оперативна информация.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...