Акценти
Начало / Крими / Член на „Килърите“ се сдоби с втора 20-годишна присъда

Член на „Килърите“ се сдоби с втора 20-годишна присъда

Георги Петков-Дачи, сочен от МВР за член на т. нар. банда за мокри поръчки „Килърите“, получи нова 20-годишна присъда – този път за стрелбата по Ивайло Паунов-Джованито.

Опитът за покушение бе извършен на 13 март 2005 г. пред варненското заведение „Сохо“, когато неизвестен стреля с автомат „Калашников“ и рани освен Паунов и Михаела Мирчева. По обвинението обаче, че е искал да убие и нея, магистратите оправдаха Дачи. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд.

Постановеното става факт пет месеца след като и Окръжен съд Плевен осъди Петков за опит за убийство на една от знаковите фигури на плевенския подземен свят Камен Балбузанов – Куката. Той бе прострелян в местно заведение през ноември 2009 г. Дачи е обвинен още за покушението над бившия общински съветник от „Атака“ в Самоков Юри Галев.

Петков влезе трайно в полезрението на разследващите през август 2010 г., след като прокуратурата го обвини като фактически извършител на стрелбата по Галев, дни след която той почина от раните си. Заедно с Дачи тогава бяха задържани и смятаните за основни фигури в бандата Петър Стоянов-Вожда, Янко Попов-Туцо, Васил Костов-Васко Кеца и Методи Иванов. Задържането им стана повод за един от най-сериозните конфликти между МВР-шефа Цветан Цветанов и съда, след като апелативните магистрати в София прецениха, че срещу обвиняемите няма достатъчно доказателства и ги пуснаха на свобода. В следващите седмици обаче полицията отново ги задържа, като Дачи се сдоби последователно с обвиненията, че опитал да убие Куката и Джованито. Обяснението на разследващите за светкавичните разкрития бе, че свидетели на двете стрелби го разпознали, когато го показали по телевизията по време на мярката в Софийския апелативен съд.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...