Начало / Култура / Читалище „Съгласие” се включва в създаването на дигитална културна съкровищница

Читалище „Съгласие” се включва в създаването на дигитална културна съкровищница

читалище "Съгласие"„Дигитална културна съкровищница „Север”: документиране, запазване и предоставяне на широк обществен достъп до културно наследство в библиотеки, музеи, архиви и галерии в Северна и Централна България” е наименованието на проекта, по който започва работа плевенското читалище „Съгласие 1869”. Изпълнението му ще продължи 13 месеца. Проектът е на РБ „Петко Р. Славейков” – Велико Търново, в партньорство с 14 културни институти и се финансира със евросредства,съобщиха от културния институт.

Целта е да се създаде съвременен център за цифровизация, който ще осигури широк и лесен достъп до културното наследство в културните институции от Централен северен район на България и ще запази оригиналните обекти за бъдещите поколения.

Читалищната библиотеката на НЧ „Съгласие 1869” притежава богата колекция от старопечатни книги, възрожденска и краеведска периодика. Фондът от старопечатни книги и периодични издания включва 1152 библиотечни единици /808 заглавия/. Богослужебна и учебна книжнина и оригинална художествена литература са преобладаващата част от колекцията. Книгата “Основания геометрии” от Ф.Буссе, издадена през 1856 г. в Санкт Петербург е единственият запазен екземпляр в страната. Уникалните по вид и съдържание издания са от XIII в., XIV в., XV в., XVIIв., XIX в. и началото на XX в. на български, арменски, руски, румънски, сръбски, френски и др. езици.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...