Акценти
Начало / Общество / Четири общини в Плевенска област се готвят да реагират при наводнение – волейболното игрище в Никопол е под вода

Четири общини в Плевенска област се готвят да реагират при наводнение – волейболното игрище в Никопол е под вода

дунав

Областният управител на Плевенска област Илиян Йончев посети населените места на територията на областта, които са разположени по поречието на река Дунав, информират от пресцентъра на Областната администрацията. Само за денонощие нивото на водата се покачи значително, а днес електронното измерване при Фериботния комплекс в Никопол отчете 695 см.  Високите води от хидровъзела „Железни врата“ все още обаче не са достигнали до региона. Притеснителна е прогнозата за обилни валежи в Унгария. Илиян Йончев  разговаря и с колегата си във Видин, където водата вече е започнала да спада. Четирите общини – Долна Митрополия, Никопол, Гулянци и Белене, са в етап на Първа степен на повишено внимание, която се обявява при ниво на водата до 700 см.

областният - Дунав

Кметовете организират обезпечаването с материали, техника и хора според изискванията на общинските планове за защита при наводнения.  Следят се нивата на реките Искър, Вит и Осъм от устията нагоре по течението, както и нивото на подпочвените води в крайдунавските низини. Водата вече е заляла някои ниски части в района на Загражден. От Напоителни системи са предприели действия за почистване на участъците около  дигите.  В Байкал се изгражда изкуствена дига с помощта на чували с пясък. Извършва се оглед и за дупки от земеровещи животни в тялото на предпазните диги, като се предприемат действия за тампонирането им.

Дунав

Ако нивото на река Дунав превиши 7 метра, ще бъде въведена втора степен на повишено внимание. Тогава може да се стигне до заливане на ниската градска част на Никопол. Днешната проверка констатира и липса на част от обезопасителната стена в града. Водата е достигнала до осветителните тела и е заляла изцяло волейболното игрище край реката. Според анализите ако водата достигне 750 см и разруши предпазните диги, под вода ще останат 243 527 дка. „Надяваме се, че това няма да се случи, но сме длъжни да предприемем всички мерки и да се подготвим за подобно бедствие”, категоричен бе областният управител.

дунав

Към 18 май по информация на дежурните в ОбСС в общините от крайдунавските низини е създадена следната организация:

– Община Долна Митрополия – има готовност за събиране на група за реагиране при наводнения и в наличност разполагат с 1000 чувала и необходимите количества пясък за пълненето им. Създадена е организация за предоставянето на 19 май на допълнително количество чували от пожарната в Плевен по искане от кмета на Община Долна Митрополия, които ще се ползват за защита при с. Байкал;

– Община Никопол – има готовност за събиране на група за реагиране при наводнения и в наличност разполагат с 10 000 чувала и необходимите количества пясък за пълненето им.

– Община Гулянци – има готовност за събиране на група за реагиране при наводнения и в наличност разполагат с 3 000 чувала и необходимите количества пясък за пълненето им.

– Община Белене – има готовност за събиране на група за реагиране при наводнения и в наличност разполагат с 2 000 чувала и необходимите количества пясък за пълненето им.

– В пожарната служба в Плевен има в наличност около 30 000 чувала.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...