Начало / Любопитно / Черешова задушница е!

Черешова задушница е!

Днес Православната църква отбелязва Вселенска задушница, която в България се нарича „Черешова”. На този ден в храмовете се правят заупокойни свети литургии. Това е една от трите задушници, които се отбелязват в българския църковен календар. Тя се отбелязва всяка година преди Петдесетница.

Задушница се чества винаги в събота – денят, който в църквата е определен за ден на покойниците. По православна традиция празниците започват от предната вечер и се отчитат с вечерната служба в храмовете.

В събота службата е заупокойна, след което се прави обща панихида. На Черешова задушници се посещават гробовете на близките, почистват се, прекадяват се, преливат се с вода и червено вино. Близките палят свещ и раздават жито, хляб и първите череши, които са дали името на тази панихида.

Съботният ден преди Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християни. Всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците, а задушница преди Петдесетница е нарочен възпоменателен ден. След Възнесението на Господа входът на Царството небесно в невидимия свят – на рая, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра – и ще се моли за тях до свършека на света.

На задушница камбаната бие траурно – с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която се прави обща панихида.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...