Начало / Здравеопазване / Център за деца с аутизъм ще бъде открит официално в Плевен

Център за деца с аутизъм ще бъде открит официално в Плевен

Новият Център за деца с аутизъм ще бъде открит утре официално в Плевен. За церемонията, която ще е от 10 часа, са поканени да присъстват заместник-министъра на образованието Деница Сачева, кметът на Плевен Георг Спартански и дарители, подпомогнали ремонта на сградата.

В Центъра, който е единственият за Северна България, вече са записани първите 22 деца. В него ще работят 14 специалисти – ерготерапевти, логопеди, психолози и други.

Той е създаден по инициатива на Сдружение „Аутизъм Днес“ и Фондация „Стъпка за невидимите деца на България“. Настанен е в сградата на бившия Дом „Детелина” в жк „Сторгозия”.

Двете организации, които са пионери и лидер в България в областта на високото качество на високопрофесионална терапевтична помощ за деца с разстройство от аутистичния спектър, вече имат създадени два такива центъра. Първият е открит на 29 септември 2015 г. в кв. Горубляне, в сграда, предоставена от Столична община. През ноември 2017 г. е открит вторият  Център „Витоша“ в читалище „Витоша”, София, който освен поведенчески технолози включва по-комплексна терапевтична грижа- ерготерапия, логопедична подкрепа, поведенческо-терапевтична занималня-почасова, полудневна и целодневна, родителско консултиране и терапевтични тренинги за родители.

С Център „Аутизъм днес” децата от Плевен и северна България вече имат същия шанс за качествен живот, както децата от София.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...