Акценти
Начало / Култура / Художникът Константин Симеонов – Костика стана носител на наградата „Св. Пимен Зограф“

Художникът Константин Симеонов – Костика стана носител на наградата „Св. Пимен Зограф“

Художникът Константин Симеонов – Костика е изборът  на Съюза на българските художници за носител на тазгодишната  награда „Свети Пимен Зограф“. Това обявиха  председателят на СБХ-Плевен Валентин Асенов-Хъкъла и уредникът на Арт център – Плевен Светла Тончева при откриването на обща изложба на плевенски творци в сферата на живописта, графиката и скулптурата под названието „Послания“.

Почетният диплом  „Св. Пимен Зограф“ беше връчен на плевенския художник от председателя на СБХ-Плевен Валентин Асенов, който не скри своята радост от това, че от година на година изложбите на плевенската гилдия стават все по-качествени.

Светла Тончева честити празника на художниците и присъстващите почитатели на изкуството. Тя отбеляза, че на този ден православната църква чества паметта на Св. Пимен Зограф, на който дължим възраждането на вярата и църковния живот в най-дълбоката тъмнина и мрак на робството. На него дължим множеството църкви и манастири, които той е  изографисал със своите ученици.

„Много съм притеснен точно в този момент. Много е трудно да се говори за изкуство. Нашият език е пластичният език и той има други, различни форми“, с треперещ от вълнение и голямата емоция глас сподели награденият – Константин Симеонов – Костика.   За себе си той определи 2016 година, като ползотворна относно работата и единственото, което си пожела, бе здраве.

Цветя и поздравления Константин Симеонов получи от началника на отдел „Култура“ в Община Плевен – Стефка Григорова.

Следваща Предишна
kostika
izlojba
izjba3

izlojba1

Slide 1 | Your Content
izlojba4

Следваща Предишна

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...