Акценти
Начало / Общество / Хор „Звъника“ стопли сърцата на жителите на Тетевен по повод 139 години от освобождението на града

Хор „Звъника“ стопли сърцата на жителите на Тетевен по повод 139 години от освобождението на града

На 1 ноември Тетевен чества двоен празник – Деня на народните будители и освобождението си от османско иго преди 139г. На тази дата се връщаме назад в миналото, за да си спомни славните времена, цялата епоха между 1867 и 1878 год., прошарена с важни събития и големи имена свързани с освободителните борби, в който тетевенци са дали не малко жертви за свободата си. Днес ние отдаваме заслужената си признателност както към народните будители, просветители, книжовници и революционери на възраждащия се национален дух, така и към жертвите дадени за свободата на град Тетевен.

По случай двата празника, беше организирана тържествена програма, която започна още в 09.00 ч., в църквата „Св. Всех Святих“. На събитието присъстваха Ирина Митева – Областен управител на област Ловеч, Драгомир Кавалски – зам.-областен управител,  Корнелия Маринова – кмет на Община Ловеч, г-н Петър Цолов – председател на ОбС Ловеч и Тихомир Мирчев – председател на ОбС – Угърчин, Румен Рашков – председател на ОбС – Ябланица, Еленко Начев – началник на Регионалното управление на образованието (Ловеч), кметове на кметства, директори на училища, ученици, учители и др.

Хор „Звъника“, при Центъра за работа с деца в Плевен с ръководител Ваня Делийска, стоплиха сърцата на всички присъстващи в студената сутрин, след което в знак на уважение, бяха поднесени цветя и венци пред паметника на загиналите за освобождението на Тетевен руски воини. Празникът продължи на площад „Сава Младенов“, където кметът на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, тържествено издигана знамето на град Тетевен. Тя приветства събралите се с думите: „Първи ноември – скъп за тетевенци празник, защото на този ден след петвековно турско робство идва свободата, извоювана с кръвта на руските воини и българските опълченци. Тържествен ден, празничен ден! Тетевенци имат пълното основание да бъдат горди, да имат своето самочувствие за достойното си място в историята на България.“

След това последва музикална програма, с изпълненията на Хор „Звъника“ и ФФ „Алтън Тетевен“, а по случай празника на града, председателят на Общински съвет – Тетевен – Мария Стойчева, организира тържествена сесия в заседателната зала на Общината.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...