Акценти
Начало / Здравеопазване / Форум за диабета в Плевен представи стряскащи данни

Форум за диабета в Плевен представи стряскащи данни

При голям интерес започна работната среща, посветена на проблемите на диабета, която започна днес в Плевен. Тя се организира от Асоциация „Диабет“ – Плевен и Клиниката по ендокринология на УМБАЛ ”Д-р Георги Странски” под патронажа на председателя на Общински съвет – Плевен Мартин Митев. Темата на форума е „Заедно можем повече“.

Форумът започна с освещаване на три икони от отец Иван от храм „Света Троица“. Веднага след това той бе открит официално от Даниела Илиева – председател на Сдружение ”Асоциация Диабет” – Плевен. В зала „Плевен” на Общинска администрация тя изказа своята благодарност към всички, които оказват своята подкрепа, за да се случват тези информационни срещи.

среща диабет 2

Приветствие към участниците в срещата отправи кметът на Плевен Георг Спартански. Той посочи, че въпреки натоварената програма днес, заради визитата на румънския президент, той счита за значим проблема с диабета и именно затова е уважил събитието. „Ще полагаме необходимите усилия, за да подкрепяме неправителствените организации и занапред, за да могат да продължат да правят добри неща за здравето на нацията. За съжаление, живеем в много стресово и превратно време, което изстисква от нас морални и физически сили и не си даваме сметка за нашето здраве, а след това плащаме скъпо“, каза кметът на Плевен.

среща диабет

Стряскаща статистика представи Мартин Митев, председател на Общински съвет – Плевен. „В България вече има около 600 000 хора с диабет. Още около 300 000 – не знаят още за своя диабет или са с преддиабет“, посочи той. „Захарен диабет е едно от най-честите-хронични заболявания особено в детската възраст. Именно неговата честота и хроничния му ход го определят като социално значимо заболяване. От друга страна изисква много обществени средства за лечение, контрол, както и много усилия от страна на самия пациент и неговото семейство, за да се провежда правилното лечение. Ако се постигне желания контрол и особено ако се поддържа оптимален контрол през целия живот – рисковете за усложнения намаляват многократно“, обърна се Митев към присъстващите на срещата.

среща диабет 1

Той посочи още, че диабетът поставя много предизвикателства не само пред болните, но пред цялото общество. Основният проблем при поставяне на диагнозата е да се овладее изключително голямото емоционално напрежение и страха от тази диагноза в цялото семейство. „Обикновено родителите и пациентите са шокирани, започват да търсят причини – първо в себе си, да имат чувство за вина, че не са могли да предотвратят заболяването, чувстват се безпомощни и не знаят дали ще се справят в бъдеще. Именно за това трябва много да се говори, да се обясни спокойно – както от лекарите, така и от всички обществено ангажирани с проблемите на здравеопазването институции – включително и общините“, каза още председателят на ОбС – Плевен.

Програмата на форума продължава до 16.00 ч., когато работната среща ще бъде закрита.

среща диабет 3

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...