Акценти
Начало / Образование / Ученици получиха сертификати за обучение по проект за електронни митници

Ученици получиха сертификати за обучение по проект за електронни митници

20 възпитаници на ДФСГ „Интелект” Плевен, класирали се и преминали обучение по проект „Електронно митническо обслужване – европейският опит и практика”, получиха днес сертификатите си за това. Документите им връчи лично зам.-областният управител на област Плевен Тошко Гетов.

Той поздрави децата за положения 5-месечен труд в посока усъвършенстване и обогатяване на езиковата, професионалната и културна подготовка за целите на проекта. Тошко Гетов подчерта, че предстоящата триседмична трансгранична практика в Портсмут, Великобритания е възможност за учениците да приложат на практика наученото, да обогатят професионалната си подготовка с практически умения, както и да усъвършенстват английски език. „Убеден съм, че ще бъдете голяма и приятна изненада за англичаните”, се обърна към учениците зам.-областният управител.

Ръководител на проекта „Електронно митническо обслужване – европейският опит и практика” е Йоана Лазарова. Участниците във финалния етап бяха избрани след няколко изпита пред комисии, а след петте месеца подготовка положиха и изпит.

Обучението на участниците се проведе в три области, необходими за успешната им реализация в рамките на проекта – професионална, езикова и културна. С помощта на интерактивни методи, под формата на ролеви игри и изнесено обучение учениците от 10а, 10в и 11а клас се опознаха и развиха своите умения за общуване и екипна работа.

Посредством специализираната професионална подготовка те разшириха своите теоретични знания по ключовите теми, свързани с митническото обслужване, митническите режими и процедури, както и общи познания за данъчната и митническа служба във Великобритания и за организациите, в които ще се практикува. Основният акцент беше организацията на митническата дейност и цялостната й електронизация.

Следваща стъпка в изпълнението на проектните дейности е предстоящата трансгранична практика в Портсмут, Великобритания, която ще се проведе от 1 до 22 април. Някои от фирмите, в които учениците ще практикуват, са счетоводна къща с екип от експерт-счетоводители във всички области, фирма за производство и продажба на софтуерни продукти, Национална агенция за приходите, Градски съвет Портсмут, компания за морски превоз, компания – посредник между работодатели и служители във всички области, включително данъчната администрация, счетоводство, финанси и информационни технологии.

От своя страна, учениците обещаха да представят подобаващо Плевен и страната ни във Великобритания, както и да намерят начини и да се забавляват. А когато се върнат, да споделят впечатленията си.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...