Акценти
Начало / Крими / Ученици от Математическата проведоха симулативен съдебен процес днес

Ученици от Математическата проведоха симулативен съдебен процес днес

С истинско нетърпение се включиха учениците от десети клас на Математическа гимназия „Гео Милев” гр. Плевен в организирания симулативен съдебен процес днес. Той се проведе в една от съдебните зали на Окръжен съд – Плевен в рамките на обобщителна среща с учениците.

4 месеца полагане на обществено полезен труд и 4000 лева обезщетение поиска за „обвиняемия“ ученичката, която влезе в ролята на прокурор. Казусът, който беше поставен за разрешаване на учениците, бе близък до възрастта и проблемите, които често ги вълнуват. Повдигнатото обвинение бе срещу ученик, който е разбил носа на настоящия приятел на бившето си гадже след спречкване. Макар че учениците приемаха повече на шега случващото се, те научиха каква е точно дейността на прокурора, какви са задачите на 7-членния състав в съда и до какво може да доведе един на пръв поглед безобиден конфликт.

Учениците бяха разпределени на няколко групи, като едните застанаха на страната на обвиняемия, другите иззеха функциите на съдебния състав, трети отстояваха правата на потърпевшия. Участниците в процеса получиха инструкции от двамата окръжни съдии – Красимир Петракиев и Силвия Кръстева, след което беше даден ход на делото.

Това занимание бе заключително в рамките на Пилотна програма между Висш съдебен съвет гр. София и Министерство на образованието и науката гр. София. Програмата има за цел повишаване на информираността на учащите за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България.

Следваща Предишна
окръжен съд ученици
окръжен съд ученици
окръжен съд ученици

окръжен съд ученици
окръжен съд ученици

окръжен съд ученици
Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...