Акценти
Начало / Образование / Учебно помагало по полифония издаде плевенската преподавателка Августина Серафимова

Учебно помагало по полифония издаде плевенската преподавателка Августина Серафимова

Августина Серафимова

Дългогодишната преподавателка по музикалнотеоретични дисциплини в НУИ „Панайот Пипков”  – Августина Серафимова, издаде ценно учебно помагало, което да улесни учениците в подготовката им за часовете по полифония.

„Да се /на/учим да мислим полифонично” се казва помагалото, което е резултат от близо 25-годишния опит на известната плевенска преподавателка.

„Пособието за обучение по полифония е написано професионално, компетентно, съдържа най-същественото и може да служи удобно за овладяването на полифонични знания”, е написал в предговора редакторът проф. д.изк. Димитър Христов.

Той има роля за създаването на помагалото, насърчавайки  преподавателката с думите, че нейните ученици винаги си личат по добрата подготовка. Това ме стимулира да направя едно  помагало по полифония за 12 клас, което преди повече от 10 години се ентусиазирах да създам в електронен вид, разказа Августина Серафимова. Идеята й е така да пести време от диктуването в час, за да могат учениците да се занимават повече с практически упражнения. „Горда съм, че като студенти моите ученици винаги се представят много добре на изпита по полифония, благодарение на подготовката  тук, в училище. Това винаги ми е носило голямо удовлетворение”, сподели Серафимова.

Освен за съдържанието, тя е отделила и много време за оформлението на корицата на помагалото. Изписаният музикален пример на имитация е полифоничен похват, утвърден след 1500 г., използван и в съвременната музика, поясни Серафимова.

Рецензент на учебното помагало е доц.д-р Марияна Булева. То е отпечатано в izdavam.com , откъдето предлагат издаването на бройки при поръчка.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...