Акценти
Начало / Общество / Учебен център за професионални пилоти ще става летището край Бохот

Учебен център за професионални пилоти ще става летището край Бохот

Антон Георгиев- Пайпър Томахоук

Процедура за получаване на лиценз за подготовка на професионални пилоти започват собствениците на летателна площадка „Бохот LM”. Вече има глад за професионални пилоти и сме решили да заемем  тази ниша и да станем учебен център и за подготовка на такива пилоти, съобщи  Антон Георгиев, един от собствениците на летище Бохот. Очакванията са в средата на следващата година лицензът за тази дейност да е факт.

За осъществяване на тази дейност летище Бохот вече разполага със самолет – „Пайпър Томахоук”, предвиден за обучение на професионални пилоти и инструктори. Самолетът е сертифициран за така наречения  „свредел”- фигура, задължителна за овладяване от обучаващите се за професионални пилоти и инструктори, обясни  Георгиев.

Самолетът беше една от атракциите на провелия се тази събота и неделя Фестивал на леката авиационната техника „Криле за всички”.

Пайпър Томахоук

Летателна площадка „Бохот LM” е един от трите учебни центрове в страната, в които се подготвят пилоти любители. Първите курсисти започнаха есента на 2013 г. и вече има около 30 лицензирани пилоти любители.

Сред тях са и три дами, една от които е от Плевен и вече е притежател на лиценз за пилот любител.

 Летището в Бохот е уникално с това, че летателната площадка е много къса – само 450 м. Инструкторите са категорични, че който  пилот се научи да каца на такава къса площадка, може да каца навсякъде.

От тази година базата има сертификат за ремонт и поддръжка на леки самолети до 5 тона. Извършват се и по-специални  прегледи, които досега са правени единствено от чужди фирми

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...