Акценти
Начало / Култура / Три дами сред десетте номинирани за голямата награда в конкурса „Иван Радоев”

Три дами сред десетте номинирани за голямата награда в конкурса „Иван Радоев”

На 29 март на церемония в Драматичния тетър ще бъде обявен тазгодишният носител на Голямата награда от седмото издание на Националния конкурс за българска драматургия „Иван Радоев”. Десет са номинираните пиеси, научихме от Ивет Костова, драматург на Плевенския театър. Те са избрани от тричленно жури с председател драматургът Панчо Панчев и членове театроведите Богдана Костуркова и Светлана Бенева. От изпратените над 60 пиеси журито е номинирало „Положение профундо“ на Александър Урумов, „Бясна, кривогледа и лакома“ на Боян Папазов, „Грозна приказка“ на Георги Мерджанов, „Скрабъл за пораснали“ на Димитринка Ненова, „Черешов сладкиш“ на Емилия Цанкова, „Много секси“ на Иван Странджев, „Там горе“ на Оля Стоянова, „Скритото имане“ на Петър Ванчев, „Кметът“ на Румен Леонидов и „Народен представител“ на Стоил Рошкев.

Голямата награда от конкурса е 2 000 лв. и възможност за поставяне на отличената пиеса на сцената на Плевенския театър. Ще бъдат връчени и две поощрителни награди в размер на 500 лв. По традиция номинираните пиеси  ще бъдат публикувани в поредния сборник с името „Десет“.

Церемонията по награждаването на победителите в конкурса по традиция се провежда в навечерието на 30 март – рождената дата на големия български драматург Иван Радоев.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...