Акценти
Начало / Общество / Тримата осъдени в Плевенско „пазарували” за ДПС

Тримата осъдени в Плевенско „пазарували” за ДПС

Прокуратура Плевен

Три осъдителни присъди са издадени на територията на Окръжна прокуратура – Плевен по време на предизборната кампания и трите са за купуване на гласове за ДПС. Това съобщи на пресконференция днес окръжният прокурор Иво Радев.

На територията на Окръжна прокуратура – Плевен са образувани общо пет досъдебни производства, а четири са висящите в момента дела,  съобщи още шефът на прокуратурата в Плевен. Постъпилите сигнали в Окръжна прокуратура – Плевен са 19, като 12 от тях са обработени с постановление за отказ, а по 7 предстоят проверки.

Прокурор Иво Радев припомни, че първата осъдителна присъда за купуване на гласове в страната е на Районен съд – Кнежа, както и единственото в страната незабавно производство е на територията на Окръжна прокуратура – Плевен. Той подчерта  добрата им съвместна работа с полицията и съда. Без тази обща отдаденост нямаше да постигнем тези резултати, коментира Иво Радев.

Първата осъдителна присъда е издадена на 3 октомври. Осъденият е Мирослав Панков, който предлагал на  лица от Искър по 40 лв. за склоняване за гласуване за ДПС. По случая са разпитани петима свидетели и е доказано по безспорен начин вината на Панков. При претърсване в дома му са открити две тетрадки с около 20 имена в тях. След като Панков се  е признал за виновен е осъден на 6 месеца пробация.

Вторият случай за купуване на гласове е разгледан от Районен съд – Плевен. Обвиняема е 62-годишната Зоя Ахмедова, която е дала по 30 лева на 8 лица от Долни Дъбник, за да гласуват за ДПС. Осъдена е на 1 година пробация, след като се е признала за виновна и е сключила споразумение. Третият случай за купуване на гласове също е приключил с пробация. Осъдевият Бисер Живков, на 39 години е осъден на една година и един месец пробация и 200 часа обществено полезен труд за купуване на гласове в Биволаре. Осъденият дал 20 лв. за склоняване за гласуване за определена партия.

Последното дело е приключило само за 7 часа и е перфектен пример как трябва да се работи, коментира Владимир Николов от Районна прокуратура – Плевен. 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...